Stima de sine: ce este, stima de sine ridicata si scazuta si cum sa o imbunatatesti

Una dintre problemele centrale pe care se construieste personalitatea noastra, modul nostru de a relationa si de a comunica cu lumea, este stima de sine. Acest concept are o mare valoare, influentand indeaproape modul nostru de a gandi, de a lua decizii si de a actiona.

O evaluare personala buna si o auto-perceptie cuprinzatoare ne pot ajuta sa depasim multe gropi care apar in viata noastra. Desi conceptul de stima de sine este utilizat pe scara larga in diverse domenii, de la nivel psihologic se poate face o analiza mai profunda in ce consta stima de sine, cum ne influenteaza si ce putem face pentru a o mentine pe linia de plutire fara sa ne prabusim.

Multe dintre actiunile noastre sunt atribuite lipsei stimei de sine. Cand cineva este nemotivat, nu indrazneste sa-si continue proiectele, este paralizat de dificultati sau pur si simplu ii lipseste increderea in a-si indeplini visele; atunci se spune ca este cineva cu lipsa de stima de sine. Adevarul este ca acest concept are multe definitii si semnificatii , pe parcursul acestui articol vom vedea ce au in comun toate aceste moduri de a vedea stima de sine si relevanta pe care o are in viata noastra.

Diversi autori au oferit o definitie a stimei de sine. Autori relevanti din lumea psihologiei, care dupa experienta lor au contribuit la un concept mai bogat si mai larg al stimei de sine; Fie din punct de vedere umanist, cognitiv comportamental sau psihanalitic, din toate unghiurile este posibil sa intelegem stima de sine ca ceva fundamental in calitatea vietii fiecarei fiinte umane.

Ce este stima de sine?

Asociatia Nationala pentru Stima de Sine defineste stima de sine ca: „experienta de a putea face fata provocarilor vietii si de a merita fericirea. Oamenii care au o stima de sine autentica si sanatoasa se vad ca fiind fiinte umane pozitive, responsabile, constructive si de incredere.”

Sub acest concept, stima de sine este prezentata ca o capacitate, iar ca capacitate este posibila dezvoltarea acesteia. De aceea, ceva care predomina in toate definitiile este ca stima de sine este flexibila si noi insine avem capacitatea de a o mentine precum si de a o creste si scadea.

Tinand cont de cunostintele pe care le avem astazi. Stim ca stima de sine, intr-un mod global, poate fi vazuta ca perceptia pe care o avem despre noi insine. Facem o evaluare in raport cu diversele aspecte carora le acordam importanta. Intelegem ca stima de sine depinde de noi insine si de capacitatea pe care o avem de a ne intelege, pretui, iubi si respecta. Este ceva care poate fi in continua schimbare sau ramane echilibrat. Atata timp cat ne facem din stima de sine ceva care nu depinde direct de circumstante sau de ceea ce altii ar putea crede despre noi. Ci mai degraba ceva al nostru, care depinde de modul in care am invatat sa ne pretuim pe noi insine in ciuda dificultatilor si esecurilor care pot aparea.

Fraze de la autori relevanti despre stima de sine

Multe reflectii despre stima de sine provin din fraze celebre ale unor autori relevanti, care si-au contribuit cu impresiile si experienta despre acest concept despre care am auzit atat de mult.

„Toata lumea este un geniu. Dar daca judeci un peste dupa capacitatea lui de a se catara in copaci, isi va petrece viata crezand ca este prost.” – Albert Einstein

„Stima de sine nu este un pacat la fel de rau ca auto-dispretuirea.” – William Shakespeare

„Sa te iubesti pe tine insuti este inceputul unui romantism pe viata.” – Oscar Wilde

„O persoana nu poate fi confortabila fara propria aprobare.” – Mark Twain

„Tu insuti, la fel de mult ca oricine altcineva din intregul univers, meriti dragostea si afectiunea ta.” – Buddha

„Nu este nimic nobil in a fi superior altor oameni. Adevarata noblete este sa fii superior eului tau anterior.” – proverb hindus

„Pentru ca daca crezi in tine, nu incerci sa-i convingi pe altii. Pentru ca daca esti fericit cu tine insuti, nu ai nevoie de aprobarea celorlalti. Pentru ca daca te accepti pe tine insuti, toata lumea te accepta si pe tine.” – Lao Tzu

Ce numim stima de sine scazuta?

In raport cu o serie de atitudini, spunem ca cineva are o stima de sine scazuta, atunci cand percepem ca are dificultati sa se simta valoros. Se poate observa ca o persoana cu stima de sine scazuta nu se simte demna de a fi iubita de altii . Ce comportamente are o persoana cu stima de sine scazuta? Comportamentele care caracterizeaza o persoana cu stima de sine scazuta sunt urmatoarele:

 • Cautare constanta de aprobare si recunoastere din partea celorlalti.

Pentru ca nu se recunosc sau nu se aproba pe ei insisi, ei cauta in mod constant in afara ceea ce ei insisi nu pot oferi. Au nevoie de aprobare continua pentru a se simti apreciati. De aceea creeaza legaturi de mare dependenta afectiva .

 • Ei inceteaza sa fie ei insisi pentru a fi pe plac sau pentru a se simti iubiti si apreciati.

Nesimtindu-se demn de admiratie, afectiune si respect, atunci cand sunt tratati in acest fel ei cred ca triseaza si ca daca i-ar cunoaste cu adevarat atunci i-ar respinge.

 • Ei nu stiu sa spuna NU unui lucru care ii face inconfortabil sau prefera sa nu o faca, fara sa se simta rau din cauza asta.

Se simt foarte vinovat atunci cand exprima ceea ce au nevoie. Ei incearca sa nu jigneasca sau sa-i respinga pe ceilalti, desi pentru aceasta trebuie sa inceteze sa-si exprime parerea si propriile criterii. Ei arata o asertivitate scazuta.

 • Anxietatea este declansata in situatii emotionale si de intimitate.

Simtindu-se nesiguri, situatiile de afectiune si intimitate sunt incomode pentru ei, deoarece nu cred ca sunt demni de acea afectiune. Ei intra in contradictie din cauza a ceea ce gandesc despre ei insisi, iar ca mecanism de aparare ceea ce fac este sa se protejeze si sa se inchida de ceilalti , deoarece au neincredere.

 • Le este frica de critici sau respingeri, incercand sa o evite cu orice pret.

In asa fel incat sa se izoleze si sa aiba dificultati in a stabili relatii si, de asemenea, le este greu sa se bucure de cele pe care le au. Sunt excesiv de preocupati de imaginea pe care o au ceilalti despre ei, deoarece se simt mereu urmariti si criticati.

Din cauza lipsei de relatii personale, isi pierd posibilitatea ca convingerile lor eronate sa fie puse la indoiala si astfel le pot reinvata.

Consecintele stimei de sine scazute

Stima de sine scazuta implica o serie de consecinte, care pot fi foarte limitative in viata noastra. In fata stimei de sine scazute , dezechilibrul si instabilitatea psihica sunt mai mari , asa ca suntem mai expusi sa suferim o multitudine de dificultati care ne reduc sanatatea fizica si psihica. Sunteti cu unele dintre consecintele unei stime de sine scazute:

Incurajeaza deciziile proaste si executia proasta – Gandurile negative despre inutilitate sunt obisnuite. Acest lucru ne influenteaza deciziile si actiunile noastre. Printr-o realitate distorsionata, deciziile care sunt luate nu corespund cu ceea ce suntem capabili sa facem, iar actiunile pe care le intreprindem sunt limitate, rezultand o executie proasta.

Se declanseaza emotiile negative : Persoana cu stima de sine scazuta crede ca este inutila si ca este incapabila sa indeplineasca provocarile care ii sunt prezentate. In acest fel, el genereaza o serie de emotii negative, precum nesiguranta, tristetea, dezamagirea si demotivarea, care il fac sa experimenteze o anxietate mai mare si o suferinta inutila in fata unei multitudini de experiente.

Evitare – Mecanismele de aparare sunt folosite pentru a evita criticile si judecatile negative din partea altora. In acest fel, eviti sa faci tot ce poate fi evaluat. Cu timpul, persoana ajunge sa realizeze ca evitarea tuturor acestor tipuri de situatii inseamna doar sa nu mai incerce tot ce ii place, ceea ce inseamna si sa nu-si testeze valoarea pentru a invata si a se perfectiona.

Sunt oameni introvertiti, timizi si nesiguri, care evita riscurile de teama de a fi raniti si tind sa-si pastreze starea psihica fugind de orice situatie riscanta. Stresul si evenimentele dificile, cum ar fi boala sau pierderea unui membru al familiei, pot determina fluctuatia stimei de sine a unei persoane. Desi conform expertilor, tipul de stima de sine pe care o prezinta un subiect vine din copilarie.

Posesia unei stime de sine scazute poate duce oamenii la prezenta depresie, anxietate, tulburari de alimentatie si deficit de atentie. Uneori ii poate determina sa aiba probleme de incredere in sine, sa tolereze situatii abuzive si relatii violente, in care se simt vinovati si merita de ceea ce s-a intamplat.

In cadrul stimei de sine scazute, doua moduri in care oamenii aleg sa se descurce in functie de ceea ce simt despre ei insisi sunt cel mai frecvent vazute. Una dintre forme este stima de sine scazuta depresiva, in care individul intra intr-un tunel intunecat al depresiei, luandu-si viata ca pe ceva negativ, o greseala.

Un alt mod pe care unii oameni il folosesc adesea pentru a face fata stimei lor de sine scazute este agresivitatea; Adesea , acesti oameni se simt atacati de ceilalti si, pentru ca stima lor de sine este atat de scazuta, se simt inferiori. La randul lor, le este frica ca restul oamenilor ii vor vedea asa cum se vad ei insisi, prin urmare folosesc agresivitatea verbala sau fizica si aroganta ca mecanism de aparare, astfel incat ceilalti oameni sa nu le vada asa cum se vad ei cu adevarat. .

Stima de sine scazuta si bullying la copii

Copiii cu stima de sine scazuta sunt de obicei mai predispusi sa fie intimidati la scoala. Bullying-ul scolar sau bullying-ul este o problema grava care afecteaza mai mult de 20% dintre copii din majoritatea scolilor. Acesta este definit ca un comportament negativ si nedorit care se repeta in timp, este efectuat de un individ sau de un grup impotriva unei persoane. Un astfel de comportament intimidant poate fi verbal, psihologic sau fizic.

Copiii cu stima de sine scazuta isi permit adesea sa fie maltratati si au dificultati in a se apara , sunt autocritici si foarte duri cu ei insisi, se simt nesiguri sau nu la fel de bine ca ceilalti copii, se concentreaza mai degraba pe esecurile lor decat pe succesele lor, nu sunt increzatori in sine, se simt inferiori si se indoiesc de capacitatea lor de a face lucrurile bine.

Vazandu-i lipsiti de aparare si supusi, faptasii lor tind sa profite de ei si sa-i stoarce spunandu-le ca, daca vorbesc cu cineva despre ceea ce se intampla, vor riposta. Studiile au aratat ca, pe masura ce tinerii imbatranesc, este mai putin probabil sa spuna cuiva ce se intampla. Asta este serios! pentru ca devin din ce in ce mai izolati, experimentand comportamente antisociale sau comportamente de evitare, de asemenea depresie si, in cazuri extreme, pot incerca sa-si faca rau pentru a-si pune capat chinului.

Ce se numeste stima de sine ridicata?

Toti oamenii isi pot dezvolta o stima de sine ridicata, ceea ce ne aduce beneficii in viata noastra de zi cu zi. Cu toate acestea, trebuie sa fii constant si sa lucrezi la asta . Din moment ce nu este ceva care vine din circumstante sau doar din propriul nostru caracter. Acestea sunt cateva dintre caracteristicile pe care le au persoanele cu stima de sine ridicata:

 • Se simt bine cu ei insisi.
 • Nu le este frica de provocari, ci mai degraba le cauta.
 • Le place sa impartaseasca intimitatea si sentimentele lor cu alte persoane.
 • Ei isi asuma responsabilitatea pentru actiunile lor.
 • Sunt asertivi si isi exprima parerea altora.
 • Au incredere in posibilitatile lor si se incurajeaza in fata adversitatii.
 • Se iubesc, se accepta si se respecta.
 • Ei va asculta si va vor raspunde nevoilor.
 • Sunt interesati de ceilalti, oferindu-si ajutorul si nu fac critici negative.
 • Nu le este frica sa intrebe, intreaba ori de cate ori nu stiu ceva.
 • Sunt lideri naturali.
 • Nu se tem de necunoscut si se implica in activitati noi.

Cei care au acest tip de stima de sine sunt, in general, oameni care isi cunosc obiectivele, stiu unde se afla si unde vor sa ajunga, dar fara sa inceteze sa traiasca in prezent. Nu atrag trecutul si nici nu se concentreaza asupra viitorului, pur si simplu sunt concentrati pe aici si acum.

Beneficiile unei stime de sine ridicate

Dupa cum am spus anterior, oricine isi poate intari stima de sine si poate atinge o stima de sine ridicata. Merita sa facem efort pentru ca atunci cand invatam sa ne pretuim si sa ne iubim asa cum suntem, ne intarim stabilitatea mentala .

Stima de sine buna ne aduce beneficii in sensul ca ne simtim mai in siguranta si mai demni de a fi iubiti si respectati. In acest fel devenim mai asertivi, ne exprimam opiniile si ne cream propriile criterii. In acest fel, ne intarim securitatea si increderea in noi insine. Acesta este ceva fundamental pentru a ne simti pregatit pentru provocarile si adversitatile care apar in ziua noastra .

A avea o buna stima de sine care este mentinuta in echilibru inseamna imbunatatirea bunastarii noastre psihologice. In acest fel vom fi mai intariti sa evitam multe dintre tulburarile psihice care sunt legate de anxietate, precum depresia, tulburarea obsesiv-compulsiva sau diverse fobii; a numi cateva.

Dupa cum putem vedea, diversii autori relationeaza stima de sine cu a se iubi pe sine , a se aprecia si a avea o atitudine pozitiva, ajungand la autoaprobare si acceptare personala. In aceste fraze avem cateva dintre cele mai importante chei ale conceptului despre ceea ce reprezinta stima de sine.

Stima de sine medie

Este tipul de stima de sine care se regaseste cel mai mult la oameni. Putem spune ca este un tip de stima de sine echilibrata si sanatoasa.

Stima de sine medie depinde de multi factori si poate varia in functie de diferite circumstante, de exemplu: daca ai o zi buna sau o zi proasta la serviciu, in mediul tau social sau in functie de circumstantele personale.

Cei care prezinta acest tip de stima de sine tind sa simta schimbari in ea foarte des ; Uneori pot trece de la a se simti bine la gresit sau de la a se simti apt la incompetenti, prin urmare fluctueaza atunci cand trec de la o stima de sine medie la mare sau scazuta in functie de factorii care intervin.

Cum se intareste stima de sine?

Multi oameni se intreaba daca este posibil sa-si imbunatateasca stima de sine. Dupa cum am indicat pe parcursul articolului. Stima de sine este ceva ce poate fi invatat si, prin urmare, poate fi crescut si intarit .

Nu ne putem astepta sa fie ceva simplu, deoarece, dupa cum am vazut, sub acest concept sunt prezenti o multitudine de factori. Atunci cand cineva are o stima de sine scazuta ii este foarte greu sa intreprinda aceste eforturi, motiv pentru care este recomandat sa mergi la un profesionist in psihologie care sa te indrume pe tot parcursul procesului tau. Ar fi necesar sa lucrezi asupra fiecaruia dintre aspectele si comportamentele care tin stima de sine la un nivel scazut, desi exista anumite chei care te pot ajuta.

Ceea ce se urmareste la locul de munca pentru a imbunatati stima de sine este sa te poti vedea intr-un mod mai obiectiv si mai realist . Trebuie sa avem in vedere ca toti oamenii au abilitati, valori si atitudini care ne fac unici. De aceea nu trebuie sa te compari cu altcineva decat cu tine, pentru a-ti vedea propria evolutie.

De asemenea, este important sa modificam limbajul pe care il folosim fata de noi insine. Gandurile noastre sunt inradacinate in modul in care ne tratam, asa ca trebuie sa facem un efort pentru a o schimba. Pentru a face acest lucru, trebuie sa incepem sa vorbim bine, sa nu fim prea duri in fata greselilor si sa fim incurajati in fata noilor provocari stiind ca ceea ce nu realizam este inca o invatare. Rezultatele nu sunt legate de valoarea noastra personala . Este necesar sa crestem numarul de activitati placute care ne fac sa ne simtim bine si sa ne ofere senzatii placute ca suntem buni si capabili.

Cum sa imbunatatim stima de sine la copii?

Stima de sine este rezultatul experientelor care il ajuta pe copil sa se simta capabil, eficient si acceptat. Pentru a ajuta la cresterea stimei de sine a unui copil trebuie sa-l lasam sa faca lucruri pentru ei insisi, astfel incat sa se simta mandru de ceea ce poate face si sa se simta capabil.

Ca si in cazul adultilor, copiii se simt eficienti atunci cand vad ca lucrurile bune vin din eforturile lor, ii incurajeaza sa mearga inainte si le da incredere in sine. Sentimentele lor bune fata de ei insisi sunt multiplicate pe masura ce parintii sau ingrijitorii isi lauda comportamentele bune; Prin urmare, daca dorim sa crestem stima de sine a unui copil, sa nu ezitam sa-i recunoastem realizarile si actiunile bune de la o zi la alta, astfel ii vom intari stima de sine.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare