Ce este psihologia energiei?

Exista multiple tehnici terapeutice care urmaresc sa ajute la schimbare, depasire si bunastare. Este terapia energetica un instrument potential?

Psihologia energiei este o abordare relativ noua care combina abordarile orientale ale mintii si corpului cu idei din psihologia si psihoterapie occidentale.

Practicienii acestui tip de psihologie cred ca atingerea anumitor puncte ale corpului in timp ce se gandesc la un eveniment care produce anxietate poate imbunatati conditii precum tulburarile de anxietate, fobiile si tulburarea de stres post-traumatic.

Desi este adevarat ca este o terapie controversata si pusa la indoiala, exista deja unele cercetari care fac lumina si asigura ca este un tratament potential promitator.

Tehnicile de psihologie energetica au fost popularizate pentru prima data la inceputul anilor 1980 de Roger Callahan sub numele de Terapie TFT Mind Field. Pe de alta parte, David Feinstein a dezvoltat un program de psihologie energetica care ofera pregatirea necesara, chiar si pentru ca pacientii insisi sa il poata folosi acasa.

Ce tipuri de psihologie energetica exista?

Exista mai multe tipuri diferite de tratamente care fac parte din psihologia energiei. Unele dintre acestea sunt urmatoarele:

Tehnica libertatii emotionale (EFT)

In aceasta tehnica psihologica energetica, amintirile care produc anxietate sunt combinate cu atingerea unor puncte specifice ale corpului, impreuna cu utilizarea afirmatiilor rostite . Acest proces poate fi facut de un terapeut instruit sau poate fi facut chiar de pacient acasa.

Un studiu publicat in jurnalul stiintific ScientDirect a constatat ca efectele sale au produs un efect pozitiv la multi dintre participantii la tratamentul pentru depresie.

Terapia campului gandirii (TFT)

Acest tip de psihologie energetica presupune atingerea diferitelor zone ale corpului in secvente specifice. Acestea sunt determinate folosind diferite secvente (algoritmi) care sunt destinate sa abordeze diferite probleme.

La fel ca EFT, Terapia Campului Gandirii implica asocierea acestei atingeri cu o memorie dureroasa, dificila sau traumatizanta. Aceste secvente pot fi efectuate de un terapeut instruit, dar poti invata si sa faci acest tratament acasa.

Caps Flemming sau tehnica de presopunctura cu capsa (TAT)

Acest tip a fost dezvoltat de Dr. Tapas Fleming in 1993, care a inceput sa apese anumite puncte pe cap si pe fata cu degetele. Aplicand aceasta presiune, oamenii progreseaza printr-o serie de ganduri axate pe problemele lor actuale, sursele lor, imaginile pozitive si, in final, iertare si vindecare.

La fel ca si celelalte forme de psihologie energetica, acest tip poate fi administrat de un profesionist calificat sau practicat acasa.

Cum te poate ajuta psihologia energiei?

Desi este inca nevoie de mai multa dezvoltare si studiu pe acest subiect, aceasta abordare a fost folosita pentru a trata o serie de afectiuni diferite. Printre cele explorate se numara anxietatea, durerea cronica, depresia, fobiile, stresul si traumele.

In plus, un studiu din 2017 a comparat eficacitatea terapiei campului mental (TFT) cu terapia cognitiv-comportamentala pentru tratamentul agorafobiei. Rezultatele au aratat ca ambele tipuri de terapie au fost la fel de eficiente in reducerea simptomelor lor.

Acest tip de terapie s-a dovedit a fi util in abordarea altor probleme, cum ar fi durerea, ingrijorarea, iritabilitatea si problemele relationale . Unele dintre tehnicile sale sunt relativ usor de invatat, asa ca pot fi practicate si predate de o mare varietate de profesionisti din domeniul sanatatii, inclusiv medici, psihologi etc.

Cu toate acestea, este important sa retineti ca nu este un tip de terapie potrivit pentru toata lumea, deoarece mecanismele prin care functioneaza aceasta terapie nu sunt usor de inteles pe deplin.

Un camp aflat in explorare

Sustinatorii psihologiei energiei sugereaza ca atingerea diferitelor puncte de acupunctura stimuleaza „mecanoreceptorii”. Acestea sunt terminatii nervoase sensibile la atingere, receptori senzoriali care sunt localizati in toata pielea si, mai ales, in ureche; daca aceasta este stimulata, in teorie, canalele energetice si campurile corpului sunt normalizate.

Diferitele tipuri de munca energetica devin din ce in ce mai populare in randul practicienilor de sanatate holistica. Este adevarat ca inca nu se inteleg prea multe despre campurile energetice care inconjoara corpul uman, asa ca este posibil ca tehnicile sa functioneze, dar o fac din motive care nu au nicio legatura cu campul energetic uman.

In orice caz, este un instrument de retinut in cazul in care alte terapii nu functioneaza conform asteptarilor. Psihologia energiei este un domeniu de explorare potential promitator, care poate ajuta la vindecarea marilor complexitati ale mintii umane.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare