Cele 4 diferente dintre rezistenta si stima de sine (explicate)

Rezilienta si stima de sine sunt doua concepte care apar in diferite domenii ale psihologiei si mai ales in studiul personalitatii si al diferentelor individuale. Atat rezilienta, cat si stima de sine sunt doua abilitati sau caracteristici pozitive ale subiectului pe care vom incerca sa le dezvoltam si sa le imbunatatim de-a lungul vietii. Intrucat exista aspecte legate intre cei doi termeni, ambii ne aduc consecinte pozitive, este obisnuit sa observam o relatie intre ei.

Dar, in ciuda faptului ca prezinta unele asemanari, exista si diferente in ceea ce priveste componentele care le alcatuiesc, tipul de relatie care exista intre ele sau tehnicile folosite pentru a le creste. In acest articol vom afla mai multe despre cum sunt definite conceptele de stima de sine si rezilienta si ce aspecte le diferentiaza.

Ce intelegem prin rezilienta si stima de sine?

Inainte de a dezvolta diferentele care prezinta rezilienta si stima de sine, vedem ca este necesar sa definim ce intelegem prin fiecare termen, astfel incat sa fie mai usor de inteles cum difera. Este usor de intuit cum este definita stima de sine, deoarece daca analizam cuvantul vedem ca acesta este format din „sine” care se refera la sine si „stima”, prin urmare intelegem ca inseamna stima de sine .

Aceasta stima sau evaluare pe care o facem despre sine se refera la propriile ganduri, perceptie, evaluare, sentimente si tendinta de comportament ale persoanei. O componenta importanta care influenteaza stima de sine este conceptul de sine, care este ideea, credinta, pe care o avem despre noi insine.

In schimb, termenul de rezilienta este mai greu de dedus si nu este la fel de utilizat in populatia generala. O persoana rezistenta este inteleasa ca una care, in ciuda conditiilor nefavorabile ale mediului si ale vietii sale, continua sa progreseze si sa avanseze . Este capacitatea de a se adapta si de a depasi situatiile adverse si de a iesi mai puternic din ele, de a servi drept invatare.

Stima de sine si rezilienta: prin ce sunt diferite?

Cand ridicam posibilele diferente dintre stima de sine si rezilienta vedem ca nu este o sarcina usoara intrucat sunt doua capacitati pozitive ale individului care ii permit sa se adapteze si sa fie functionali si de aceea relatia dintre cei doi termeni va fi pozitiva. Prin aceasta ne referim la faptul ca daca avem una dintre aceste abilitati bine dezvoltate, cu siguranta si cealalta da rezultate bune si este intarita.

Aceasta relatie pozitiva s-a observat, pe de o parte, ca capacitatea de a depasi situatiile dificile ajuta si face ca aceasta persoana sa creasca stima de sine, ca imbunatateste consideratia pe care o are fata de ei insisi si, pe de alta parte, ca subiectii cu sine bun. -stima au demonstrat o capacitate mai mare de a face fata si de a depasi pozitiv situatiile complicate.

1. Diferente de definitie

Am vazut, deci, ca stima de sine este inteleasa ca perceptia, evaluarea si evaluarea pe care o facem despre noi insine, atat aspectele fizice, cat si intelectuale sau de personalitate, de aceea se refera la perceptii, convingeri si sentimente. In schimb, rezilienta este definita ca o capacitate de a face fata si de a depasi adversitatea .

Vedem cum primul concept se concentreaza mai mult pe sine, pe imaginea de sine pe care o avem si in cazul celui de-al doilea este mai legat de exterior, cum suntem capabili sa depasim adversitatile care ne ies in viata si sa ne miscam. pe.

2. Corelatia dintre termeni

Dupa cum am mentionat anterior, cele doua concepte sunt legate, dar este important de retinut ca este o corelatie si nu o cauzalitate, adica putem sublinia ca a avea scoruri mari la stima de sine creste si probabilitatea de a prezenta niveluri bune. de rezilienta si invers, fara a putea afirma atunci ca una este cauza celeilalte.

In ciuda faptului ca se vorbeste mereu despre corelatie, s-a observat ca prezenta rezilientei este cea care face mai probabila si o intareste stima de sine , deoarece s-a dovedit ca stima de sine creste cu succese reale si nu numai cu intariri complezente fara motiv. . Dar relatia inversa nu a fost vazuta atat de clar, deoarece nu este atat de sigur ca a avea o buna stima de sine ne imbunatateste capacitatea de a face fata si de a depasi.

3. Componentele care compun fiecare concept

Un alt punct care ne ajuta sa facem diferenta intre stima de sine si rezilienta il reprezinta componentele care fac parte din fiecare, ce elemente sunt necesare si importante pentru dezvoltarea corecta a ambelor abilitati. In ceea ce priveste rezilienta, exista doua elemente esentiale pentru ca aceasta sa se desfasoare si acestea sunt: ​​in primul rand, a avea capacitatea de a rezista situatiilor dificile, a ne proteja integritatea si a putea depasi aceste situatii, iar al doilea consta in capacitatea de a construi, antrena, o viata pozitiva in ciuda circumstantelor nefavorabile.

In acest fel vedem ca ambele capacitati trebuie date pentru a fi rezistente, nu este suficient sa rezistati, este si necesar sa mergem inainte si sa dezvoltati o viata pozitiva . La randul ei, vedem ca stima de sine prezinta o complexitate mai mare in ceea ce priveste elementele care o formeaza si sunt legate de ea, desi putem indica 4 ca fiind componentele fundamentale care o constituie.

Sa vedem deci care sunt aceste patru elemente: procese perceptuale, acest termen se refera la informatiile obtinute de subiect prin intermediul simturilor si modul in care acesti stimuli externi ne influenteaza propria imagine; conceptul de sine este ansamblul de credinte si ganduri pe care le avem despre noi insine care compun autodescrierea noastra. Ne dezvoltam conceptul de sine pe baza informatiilor externe, precum si a propriilor interpretari pe care le facem despre aceste informatii.

In sfarsit, celelalte doua componente pe care trebuie sa le amintim sunt: ​​incarcatura emotionala care este ansamblul emotiilor asociate, in cazul stimei de sine, cu ideea de „eu”, adica cu imaginea noastra, aceste emotii influenteaza modul in care ne simtim despre noi insine si modul in care actionam in fata acestui sentiment si referinte sociale. Dupa cum am vazut deja, stima de sine este formata si din informatii din exterior, in acest caz, ale persoanelor din jurul nostru cu care ne comparam sau ne percepem ca obiective de atins.

4. Strategii pentru a creste fiecare abilitate

In prezent stim ca atat stima de sine, cat si rezilienta pot fi antrenate si imbunatatite , desi la inceput rezilienta a fost inteleasa ca o abilitate innascuta, adica fie te nasti cu ea, fie nu o mai poti dezvolta, ulterior a fost rectificata si remarcata. care influenteaza si variabile externe precum familia sau cultura, in cele din urma caracteristicile mediului subiectului.

Pe de alta parte, in cazul stimei de sine este mai usor sa o descriem ca fiind mai instabila, ca o calitate care trece printr-un proces de dezvoltare si care este foarte influentata de mediu. De exemplu, in diferite studii s-a constatat ca stima de sine creste si scade pe parcursul vietii subiectului, astfel la gradinita si la maturitate stima de sine este la cel mai inalt punct, dimpotriva este mai probabil ca in timpul primii ani de scoala, in adolescenta si la batranete, stima de sine scade.

Deci, sa vedem ce strategii sunt utile pentru a imbunatati fiecare caracteristica. Putem duce la indeplinire aceste recomandari ca fiind propria noastra munca pentru a ne intari si a imbunatati starea, dar daca vedem ca stima de sine scazuta sau dificultatea de a face fata situatiilor complicate dauneaza functionalitatii noastre si simtim ca munca noastra nu este suficienta, puteti cere intotdeauna ajutor profesional.

Recomandari pentru cresterea stimei de sine : contracaram gandurile negative cu ganduri pozitive, nu este o sarcina usoara sa le reduca gandurile negative, dar ne poate ajuta sa le intarim pe cele pozitive, asa ca la sfarsitul zilei subliniaza si evidentiaza trei lucruri bune care s-au intamplat la tine si evalueaza modul in care te-ai influentat in aspectul lui; nu te compara, in societatea de astazi in care retelele vand o viata perfecta, le face mai usor oamenilor sa se compare cu un model si o viata care nu este realista, fugi de aceste comparatii si stabileste-ti propriile obiective; stabiliti obiective realiste, in raport cu punctul anterior este important sa luam in considerare posibile obiective, realizabile pentru noi si astfel sa evitam sa fim frustrati.

Pentru a ne imbunatati stima de sine, ne poate ajuta si sa ne dedicam mai mult timp noua, sa putem avea grija de noi si sa ne bucuram de lucrurile care ne plac. De data aceasta pentru voi va va ajuta sa va cunoasteti mai bine, sa intelegeti motivul unor lucruri si sa acceptati ce lucruri nu ne plac la noi insine si in ce masura le putem schimba.

In ceea ce priveste munca de rezilienta, obiectivul principal va fi acela de a percepe situatiile complicate intr-un mod nu atat de catastrofal . De exemplu, vom incerca sa schimbam viziunea pe care o avem asupra problemei, mai intai vom evalua daca poate avea o solutie sau daca o putem influenta, daca da, vom continua sa ne gandim la ce posibilitati de actiune am, daca nu exista o solutie, vom lucra pentru a modifica conceptia pe care o avem despre el.

In acelasi mod, pentru a ne imbunatati capacitatea de rezilienta, ne poate ajuta si sa facem fata problemei, sa nu o evitam si sa avem incredere in noi, stabilindu-ne obiective si scopuri realiste, in functie de situatie. Succesul ne va motiva sa lucram in continuare, din acest motiv este bine sa ne stabilim obiective mai simple si mai usoare la inceput pentru a castiga mai multa incredere si astfel, treptat, sa crestem rezistenta.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare