Afla mai multe despre rasa Shih tzu!

Shih tzu este un caine mic cu o inima mare. In limba chineza, numele acestuia inseamna “leu”, fiind una dintre cele mai vechi rase de caini. Sa aflam mai multe despre acest mic companion!

Istoric

Rasa exista inca din 624 i. Hr., fiind un membru al curtii chineze antice. In secolul al XVII-lea rasa a fost adusa in Peking, raspandindu-se apoi in intreaga lume. In 1946 rasa a fost recunoscuta oficial in Marea Britaine. La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, rasa a fost adusa si in S.U.A., bucurandu-se de o mare popularitate.

Aspect

Shih tzu este un caine micut, robust, acoperit cu un par lung, cu un cap rotund, un bot scurt, ochi mari si rotunzi. Coloritul blanii variaza de la nuante de negru si pana la maroniu deschis sau chiar nuante roscate. Necesita o ingrijire speciala din cauza blanitei lungi si dese, de aceea trebuie ca stapanul sa aiba destul timp sa se ocupe de ingrijirea acestuia.

Personalitate

Shih tzu este un animal perfect de companie. Sunt foarte tandri si jucausi, ageri si plini de viata. Ii place sa latre, insa nu este un caine de paza. Sunt caini foarte inteligenti, dar si incapatanati. Este un caine de interior, adorand sa stea la caldura in anotimpul racoros si la racoare atunci cand este prea cald afara. Shih tzu adora sa fie in preajma oamenilor, fiind excelenti pentru copii sau pentru persoanele in etate. Se poate dresa foarte usor, invatand rapid cateva trucuri necesare pentru orice caine.

Ingrijire

Shih tzu are nevoie de periere zilnica, pentru ca blanita acestuia sa nu se incurce. Pentru a fi mai usor de ingrijit, rasa poate fi tunsa regulat la un salon de cosmetica canina. Shih tzu nu naparleste aproape deloc, sforaie si nu se impaca bine cu caldurile excesive.

Boli

Shih tzu poate suferi de urolitiaza (formarea de pietre la nivelul vezicii urinare), cataracta (poate duce la orbire), atopie (diferite alergii), ulcer, discopatia intervertebrala (care poate duce la paralizie), agenezia renala (dezvoltarea insuficienta a rinichilor), otita, afectiuni respiratorii, afectiuni dentare, obezitate.