Cresterea curcanilor – o afacere banoasa

Cresterea curcanilor se dovedeste a fi o afacere buna pentru fermierii care nu vor sa isi bata capul cu pasari greu de ingrijit. Aceste pasari sunt crescute exclusiv pentru carne, iar investitiile initiale sunt recuperate relativ repede datorita carnii rezultate, care se vinde mult mai bine decat carnea de pui. Curcanul apartine clasei Meleagris si cuprinde sase subspecii, din care doua sunt ceva mai populare in zilele noastre: Meleagris ocellata si Meleagris gallopavo.

De unde provin curcanii?

Cresterea curcanilor este o indeletnicire preluata mai intai de locuitorii continentului american, de acolo de unde isi are originea aceasta pasare. Dovezile arheologice atesta ca si aztecii puneau pret mare pe carnea de curcan, care este bogata in proteine, si foloseau atat ouale cat si penele, care se dovedeau a fi bune decoratiuni. Curcanii au luat drumul Europei odata cu conquistadorii, spaniolii imprumutand obiceiul de a creste aceste pasari de indata ce le-au observat abilitatile. Dupa ce a  fost adusa pe batranul continent, specia curcanilor a fost perpetuata intensiv, astfel ca in prezent avem chiar si specia curcanului Spaniol, cunoscut si ca Royal Palm.

Printre legendele cu curcani se afla si aceea care spune ca locuitorii din coloniile americane vanau curcani salbatici pentru a-i gati in onoarea sarbatorii Ziua Recunostintei (Thanksgiving). Dupa secolul 20, curcanii au inceput sa atinga apogeul popularitatii, ajungandu-se la obtinerea unor noi specii de pasare. Inaintea celui de-al Doilea Razboi Mondial, curcanii si implicit carnea acestora erau un lux in Europa, aceasta din urma aflandu-se pe mesele englezilor doar la ocazii speciale. Acum, insa, curcanii se gasesc mai peste tot si sunt crescuti cu usurinta de fermieri.

Cresterea curcanilor – o afacere banoasa

Pentru a demara o astfel de afacere aveti nevoie de pui mici de curcan sau de oua si un incubator. Dupa ce puii de curcan au ajuns la 5-6 saptamani, crescatorul poate decide daca ii va creste pentru oua sau pentru carne. In cazul in care va alege sa creasca puii pentru oua, atunci el va asigura perpetuarea speciei si va creste aportul de proteine in hrana pasarii. In cazul in care doriti sa cresteti curcani doar pentru consumul personal, aveti nevoie de o curte plina de vegetatie pentru ca pasarile sa creasca cat mai sanatoase.

In cazul in care cresterea curcanilor se face pentru consum industrial, ouale de curca trebuie sa fie produse in fermele in care se afla genitorii. Se recomanda in general inseminarea artificiala, iar femelele ar trebui separate de masculi. Curcile depun oua pe o perioada generala de 24 de saptamani, timp in care vor produce intre 90 si 110 oua fiecare pasare.

Mediul in care traiesc curcile trebuie sa fie unul curat, la fel ca si cel in care sunt depuse ouale, pentru a nu se transmite virusii patogeni. Un ou de curca necesita 28 de zile pentru incubatie si, la o zi dupa ce a fost pus in incubator, acesta trebuie intors. Intr-o perioada de 14 zile se vor putea observa ouale fertile si cele infertile, iar cele din urma vor trebui scoase din incubatie. Puii rezultati in urma incubatiei de 28 de zile vor fi pusi in adaposturi speciale, femelele fiind separate de masculi inca de la nastere pentru ca exista diferente de crestere intre sexe.

Cresterea curcilor nu este complicata, acestea nefiind pretentioase in ceea ce priveste hrana. Puii trebuie hraniti cu faina de malai sau soia imbunatatita cu minerale si vitamine. De indata ce cresc, puii de curca pot fi hraniti si cu portii bogate in carbohidrati, proteine si grasimi.

Adaposturile pentru curci sunt usor de facut si necesita costuri minime, acestea putand fi facute din plasa de sarma sau carton. Spatiul in care locuiesc puii trebuie sa fie curat  si dezinfectat, astfel ca sanatatea acestora sa nu fie pusa in pericol. Asternutul pentru pasari poate fi rumegus sau paie, iar acestea au nevoie pe timp de iarna de un radiator in tarc, iar in cazul in care acestea sunt crescute in hale, puii au nevoie si de lumina corespunzatoare. Apa data puilor trebuie sa fie bogata in glucoza, iar dispozitivele pentru hrana trebuie sa fie colorate in rosu pentru ca paarile sa le poata vedea cu usurinta.

Un mic sfat in cazul in care puii dau dovada de violenta mutuala si canibalism este asezarea unor placute mici verzi sau colorate pentru ca puii sa le ciuguleasca pe acestea si pentru a nu se rani reciproc.

Cresterea curcanilor nu se dovedeste deloc grea, tot ce aveti nevoie este un minim capital de investitie si multa pasiune pentru cresterea pasarilor. In plus, aveti nevoie de cateva informatii locale legate de desfacerea pietei de consum, acolo unde doriti sa va deschideti ferma de curcani. Cu investitii minime si un plan de afaceri bun puteti face rost de clienti care vor cumpara direct de la dumneavoastra sau va puteti pune pe picioare o adevarata afacere de comercializare a carnii de curcan.