De mai multe ori am auzit despre modul in care indicele glicemic face parte dintr-un parametru legat de diabet si cum ar trebui sa tineti sub control aceste niveluri pentru a preveni sau controla simptomele legate de boala , precum si efectele legate de aceasta. La inceput pare un subiect complicat de inteles sau de realizat, totusi, este una dintre cele mai simple forme de prevenire precoce pentru a evita diabetul.
In primul rand, trebuie sa intelegem care este indicele glicemic pentru a merge pas cu pas si a putea calcula proportia acestuia in alimente. Indicele glicemic (IG) este folosit pentru a masura cat de repede carbohidratii dintr-un aliment trec in sange sub forma de zahar (glucoza) dupa ce au fost digerati. Cu cat acest proces este efectuat mai repede, asa-numitele varfuri de zahar (cresterea zaharului din sange) vor fi mult mai putin pronuntate.
Acest IG este masurat pe diferite scale de la 0 la 110, unde sunt luate in considerare intervale acceptabile de consum. Cel mai mic interval este de la 0 la 55, mijlocul de la 56 la 69, iar cel mai mare de la 70 la 110 . In acest caz, in masuratorile de glucoza, daca cineva are un indice de peste 110, este un punct de avertizare de luat in considerare deoarece ar putea fi mai predispus la diabet in viitor daca nu isi schimba modul de a manca si nu creste rutina de exercitii fizice.
5 puncte importante despre indicele glicemic
Indicele glicemic sau sarcina glicemica? Desi par termeni foarte asemanatori intre ei, nu sunt la fel. IG este cel care masoara viteza cu care carbohidratii trec in sange sub forma de glucoza, in timp ce incarcatura glicemica este cea care tine cont de gramele de carbohidrati pe care le are un anumit aliment. Pentru a tine cont de cata incarcatura glicemica au alimentele pe care le consumam, Fundatia pentru Diabet a elaborat un tabel de care putem tine cont pentru a preveni sau contracara simptomele bolii.
Cunoasteti incarcatura glicemica. Tinand cont de care este sarcina glicemica a alimentelor noastre, este doar o baza generala sa incercam sa le combinam cu alimente mult mai sanatoase si sa ai o alimentatie echilibrata, asta nu inseamna ca ar trebui sa elimini complet carbohidratii din viata ta, ci ca invata sa le consumi intr-un mod mult mai responsabil.
Mananca numai alimente cu IG scazut? Asa cum am mentionat deja, nu este vorba despre eliminarea pentru totdeauna a unor alimente din viata ta, deoarece la fel cum pot fi daunatoare la un consum mare, pot avea efecte opuse si la consumul redus. Totul cu moderatie va fi intotdeauna cea mai buna optiune.
IG nu este sinonim cu mai multe calorii. De multe ori se asociaza faptul ca un IG foarte mare este strans legat de un consum mai mare de calorii. Exista alimente incarcate cu multe calorii care pot avea un indice glicemic foarte scazut, de exemplu, in cazul alimentelor care furnizeaza cantitati mari de proteine sau grasimi.
Modificarea IG al alimentelor este posibila . Cu cat un aliment este mai fiert sau mai procesat, cu atat va fi mai lenta absorbtia glucozei in sange, asa ca este mai bine sa optati pentru alimente gatite pe perioade mai scurte de timp sau sa preferati fructele intregi sa le beti in sucuri. Cel mai natural va fi intotdeauna cel mai bun.