Mindfulness alimentatie: cum se practica alimentatia constienta

Alimentatia constienta ne permite sa acordam o atentie deplina nutritiei pentru a invata sa ne ascultam emotiile si senzatiile noastre trupesti si astfel sa putem sa ne hranim intr-un mod mai sanatos.

De fiecare data cand cititi si ascultati mai multe vorbe despre alimentatie atenta , mancare constienta sau intuitiva, ca un proces de invatare a unei noi dinamici cu mancarea, fara a face dieta. Pentru inceput, clarificati faptul ca alimentatia atenta nu se alimenteaza pentru a slabi sau adopta o eticheta specifica. Este mai mult un stil de viata, un mod de a relationa cu alimentele. Este sa acordam o atentie deplina nutritiei noastre si include ce sa alegem, cum sa gatim si sa mancam mancarea.

Realizandu-ne tiparele, sistemele de credinte, valorile, obiceiurile, rutinele si gandurile asociate cu mancarea, fara judecata sau critica, cu curiozitate si amabilitate. Discernand care dintre ele ne ajuta sa avem grija de noi insine si care nu.

Consta in ascultarea senzatiilor corporale; fiti atenti la semnele foamei si satietatii, sa ne hranim pe noi insine, sa ne simtim sanatosi si multumiti, fizic si emotional; invata sa distingi fiziologic de foamea emotionala; Cunoasteti diferitii declansatori psiho-emotionali care ne determina sa apelam la mancare, chiar si atunci cand suntem deja satisfacuti fizic. Meditatia, intentia si atitudinea sunt foarte importante in acest stil de viata.

Meditatia serveste ca o modalitate de a acorda instrumentul, partea noastra corporala.
Intentia, pentru ce mancam, sa realizam ca nu o facem intotdeauna din cauza foamei fizice.
Atitudinea de compasiune fata de noi insine, de curiozitate, de deschidere la experienta, de ingrijire de sine.

Imbunatatirea relatiei cu alimentele prin intelegerea foamei

Pentru a deveni mai constienti de relatia noastra cu alimentele, un pas decisiv este sa intelegem mecanismele implicate in comportamentul nostru alimentar. Pediatra si calugaria Zen, Jan Chozen Bays, in cartea sa Eating Attentive (Ed. Kairos), ne arata ca trebuie luate in considerare sapte aspecte, multe dintre ele avand un rol foarte important in supraalimentarea noastra:

Foamea vizuala. Este ceea ce in mod normal numim „mancare cu ochii”. O masa bine prezentata, atragatoare din punct de vedere vizual nu este la fel de atragatoare ca alta care pare sa fi fost tocmai aruncata pe farfurie fara nicio grija. Putem manca in exces, purtate de „varful” unui aliment. Putem satisface aceasta foame, luand timp pentru a observa culorile, formele si detaliile despre ceea ce mancam.

Foame olfactiva. Este cel care, atunci cand este evocat, apare expresia „miroase, care se hraneste”. Mirosurile au o putere sugestiva, senzatii, amintiri … Si pot declansa cu usurinta alte tipuri de foame. O modalitate de a satisface aceasta foame este sa ne incantam cu mirosurile a ceea ce punem in gura.

Foamea orala. „Imi face gura apei” este fraza care i se potriveste cel mai bine. Este foarte conditionat de mediu si cultura. Foamea orala poate fi de nesimtit, are nevoie de arome, texturi … Cand ceea ce avem in gura isi diminueaza aroma, deja o ingerim, chiar daca nu am inghitit. Industria si valorificatorii sai de aroma stimuleaza aceasta caracteristica.

Foamea stomacala. Este cel care este de obicei asociat cu fizica. O percepem prin senzatia de gol, crampe, durere … Uneori, aceste perceptii sunt cauzate de obisnuinta, anxietate sau neliniste, si nu de stomacul gol. Este foarte important sa constientizam aceste semnale, sa invatam sa le identificam si sa discriminam motivele.

Foame celulara. Se declanseaza atunci cand celulele au un deficit de nutrienti. Este cel mai dificil de vazut, desi in timp, daca ne antrenam in auto-observarea corpului, va deveni mai usor si mai usor pentru noi. Pentru a exersa aceasta cunoastere a corpului, este bine sa inchizi ochii inainte de a manca si sa ne intrebam: „De ce am nevoie acum pentru functionarea mea corecta?”.

Foamea mintala. Este legat de ceea ce gandim si credem despre mancare. Se exprima prin „ar trebui”, justificari sau cereri, despre ceea ce este corect sau gresit sa mananci si la ce ora. Partea de placere, incantare si atentie la semnalele corpului sunt neglijate.

Foame de inima Intelegerea inimii ca o metafora a afectiunii, a afectiunii, a companiei, a intimitatii … Mancarea este folosita pentru a atenua acea lipsa de companie, atasament, conexiune … Ca o modalitate de a calma emotiile, umple golurile …
Este posibil sa fie insetat. Uneori foamea este confundata cu setea. A lua putina apa daca simtim foame si observarea efectului pe care il produce ne ajuta sa discernam senzatiile.

Cum sa incepi sa practici o alimentatie atenta ?

Priveste-te cu o privire compatimitoare. Compasiunea nu inseamna sa accepti si sa validezi tot ceea ce faci. Din responsabilitate, aduceti bunatate si intelegere comportamentelor voastre cu intentia de a schimba ceea ce va doare. Acceptand fara vinovatie ca ceea ce ati experimentat pana acum a fost din ceea ce stiati sa faceti in acel moment. Fara sa te invinovateasca sau sa-ti reproseze.

Amintiti-va ca atitudinea este importanta si nimic mai bun decat a incepe cu o atitudine curioasa, pacienta si lipsita de judecati si asteptari, care ne conduce pe calea cunoasterii de sine pentru a intelege mecanismele care ne ghideaza dieta.

Cand aveti pofta de mancare, luati cateva momente pentru a inchide ochii, inspirati cateva respiratii adanci si intrebati-va: pentru ce mi-e foame? Poate ca cu arome noi, cu compania, mi-a trezit pofta de mancare? Ca obicei sau rutina? Sunt plictisit? …

Cand incepi sa mananci, cel putin primele muscaturi, incearca sa le constientizezi, tinand cont de aspectul, mirosul, aromele, senzatia din stomac sau ce crezi despre ceea ce mananci.

Luati in considerare aceste sfaturi, care va vor ajuta sa practicati o alimentatie atenta

1. Bea putin apa inainte de a manca: Reduce anxietatea si creste senzatia de satietate.
2. Aveti grija de prezentarea a ceea ce mancati: S-a spus deja ca este mancat prin ochi. Stimularea vizuala a mancarurilor dvs. este de asemenea importanta. Asa ca dati valoare modului in care sunt prezentate.
3. Mancati asezat si fara distrageri: in acest fel, atunci cand acordati atentie actului de a manca, va fi mult mai usor sa observati daca va simtiti deja cu adevarat plini si sa savurati si sa gustati fiecare dintre ingrediente.
4. Mesteci foarte bine: este dovedit ca mestecarea a ceea ce mancam contribuie foarte bine la consumul mai putin (deoarece in acest fel creierul detecteaza semnale de satietate).
5. Nu este complet umplut: nu trebuie sa te simti umflat pentru a nu mai manca. Observati nivelul de umplere a stomacului cu care va simtiti mai bine.
6. Verificati relatia dvs. cu alimentele: Daca aveti o relatie proasta cu mancarea, cereti ajutor profesional. Dieta pentru a pierde in greutate poate fi un factor predispozant in dezvoltarea unei tulburari alimentare.
7. Aceasta ajuta sa stii tu mai bine: mancatul constient sau de a manca constient este un proces de auto – cunoastere , plus un stil de viata. Nu este o dieta pentru a slabi. Este inca un pas in linia practicii meditatiei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *