Afla mai multe despre ciobanescul belgian!

Ciobanescul belgian sau Groenendael este un caine de talie mare, foarte vigilent si protector. Sunt buni ca si caini de paza sau caini politisti, avand un simt al mirosului foarte bine dezvoltat. Sa aflam mai multe despre aceasta rasa!

Istoric

Rasa a aparut in 1891 si era folosita in principal pentru paza si protectie. Exista 4 versiuni diferite de ciobanesc belgian, cu diferite tipuri de blana si colorit. Rasa a fost initial asociata cu orasul Groenendael, deoarece Nicholas Rose crestea in acel loc acesti caini. Sunt caini inteligenti si loiali, foarte buni in operatiunile de cautare si salvare. In timpul Primului Razboi Mondial erau folositi ca mesageri si caini de ambulanta.

Aspect

Ciobanescul belgian este un caine musculos, urechile sunt purtate ridicat, botul este lung si conic, ochii sunt migdalati si caprui. Au o coada lunga si stufoasa, iar labele sunt rotunde, asemenatoare pisicilor. Au blana lunga si deasa, in general neagra, si se adapteaza perfect la temperaturile mici din timpul iernii. Ating in jur de 60 cm inaltime, cu o greutate medie de 27-30 de kilograme.

Personalitate

Ciobanescul belgian este un caine foarte inteligent, care te va proteja impotriva intrusilor. Au un instinct protector nativ si este foarte grijuliu cu familia. Pentru a nu fi agresivi, acestia trebuie dusi la dresaj si socializati inca de cand sunt pui. Au foarte multa energie, de aceea vor trebui sa alerge destul de mult. Este indicat sa tii acest caine afara, unde are libertatea de a alerga in intreaga curte. Nu este un caine de apartament!

Ciobanescul belgian tanjeste dupa compania si afectiunea omului si se poate integra usor intr-o familie. Totusi, nu este o rasa potrivita pentru cei mici, deoarece nu ii place sa fie stresat sau enervat. Stapanul trebuie sa fie unul experimentat, care sa ii tempereze accesele si sa-l poata controla.

Nu ii place sa fie lasat singur pentru perioade mari de timp, devenind incontrolabil si chiar distructiv. La baza sunt caini agresivi, si tocmai de aceea trebuie dresati corespunzator si socializati din timp.

Ingrijire

Avand o blana lunga si deasa, va trebui sa ai in fiecare zi grija sa il perii. In perioada de naparlire, cainele are nevoie de o ingrijire suplimentara, pentru ca blana sa nu se incurce. Este indicat ca vara sa fie tuns, pentru a rezista mai bine temperaturilor foarte ridicate. Atunci cand blana se incurca, trebuie sa indepartezi parul incurcat. Are nevoie de apa in permanenta si de un loc umbrit unde sa se poata odihni.