Colita este una dintre cele mai frecvente afectiuni in societatea moderna , deoarece originea ei se bazeaza in mare parte pe stres si diete sarace in fibre solubile , pe langa faptul ca afecteaza, din pacate, deopotriva minorii, tinerii si adultii in varsta, asa ca atunci cand este diagnosticata, recomandarile se bazeaza pe controlul starii de spirit si mentinerea unei alimentatii care sa aiba grija de tractul intestinal.
Colita este cunoscuta si sub denumirea de Sindromul Colonului Iritabil (IBS) afecteaza mucoasa intestinului gros, afectand tractul digestiv , ceea ce provoaca inflamatie a abdomenului, flatulenta, constipatie si diaree, motiv pentru care este cunoscuta a fi a doua cauza de absenteism de munca , dupa frig. Este important sa aveti grija de colita deoarece este o boala cronica si afecteaza constant intestinul, poate provoca sangerari, gauri in organ si creste riscul de cancer de colon .
Mentinerea unui nivel de stres controlat si o dieta buna va va ajuta sa combateti aceasta afectiune. Potrivit dr. Moises Diaz , gastrochirurg si endoscopist al tractului digestiv, absolvent al UNAM si postuniversitar la Centrul Medical National si Spitalul de Oncologie Secolul XXI al IMSS, dieta recomandata ar trebui sa fie saraca in grasimi si bogata in proteine , adica , includ carnea si pestele, pe langa evitarea meselor abundente si grele , precum si alimentele care pot declansa simptome.
Printre unele dintre alimentele care pot dauna colitei se numara condimentele, alcoolul , supe instant, cacao, prajituri si faina in exces , inghetata, unt, produse lactate , cafea si ceaiuri cu cofeina, bauturi carbogazoase si leguminoase precum fasole, fasole, naut. si linte, precum si legume flatulente precum varza, conopida si ceapa. Nu inseamna ca o persoana cu colita nu le poate consuma, dar consumul lor trebuie masurat si prefera pe cele care nu le includ.
Retete pentru combaterea colitei
ciorba de vacuta
Pentru aceasta afectiune sunt recomandate ciuroanele care includ carne si legume fara iritanti , pe langa faptul ca sunt foarte simplu de preparat. Spalati bine un kilogram de carne de vita cu os, cum ar fi chambarete, coasta de vitel sau umarul in cuburi mari si gatiti-l intr-o oala sub presiune timp de 35 de minute , astfel carnea va fi mai moale si nu va trebui sa asteptati atat de mult.
Odata fiert, se transfera intr-o oala cu patru catei de usturoi necuratati , doua boabe fragede taiate in trei parti, o jumatate de ceapa si sare. Cand da in clocot, se lasa sa fiarba cel putin o ora . Scoateti usturoiul si ceapa. Adaugati un chayote mare decojit si taiat cubulete mari, un sfert de fasole verde curatata si doi dovlecei mici taiati felii sau fasii, doi cartofi albi mici taiati cubulete si o crenguta de coriandru .
Salata de ton si sfecla
Salatele sunt o sursa buna de fibre , desi daca aveti inflamatii si diaree nu este recomandat sa consumati legume crude , asa ca aceasta reteta va poate ajuta intr-o dieta constanta pentru a va mentine echilibrat aportul de fibre solubile. Daca ai dureri de la colita, este mult mai indicat sa mananci un bulion sau friptura de carne. Pentru a pregati aceasta salata, faceti mai intai o vinegreta amestecand doua linguri de sos Worcestershire, o jumatate de cana de suc de portocale si o jumatate de cana de ulei de masline.
Intr-un castron adauga doua cani de baby spanac spalat si dezinfectat , doua conserve de ton , de preferat in apa, o sfecla rasa sau tocata si un mar taiat felii. La servire, se adauga un strop de vinegreta si se presara putina nucsoara .
Somon la gratar
Pune o tigaie intinsa sau pe un gratar la foc mic cu un strop de ulei de masline si odata fierbinte, pune bucata ta de somon deja cu sare . Dupa cateva minute , rasturnati-l cu o spatula si repetati acest lucru pentru a sigila ambele parti, indepartati-l si lasati-l la temperatura camerei . In timp ce puneti o cratita cu apa pe foc , odata ce da in clocot adaugati o bucata de broccoli taiata in bucati mici, doi morcovi feliati, un cartof feliat mare si o crenguta de sparanghel; Lasati-le timp de trei minute sa se crocante si sa-si pastreze nutrientii si scoateti-le din apa.
Odata ce somonul este calit, puneti-l din nou pe gratar la foc mediu pentru a termina de gatit, il puteti lasa mai mult sau mai putin timp in functie de termenul care va place, desi cinci minute pentru fiecare parte vor fi suficiente; cu un minut inainte de a o scoate, stoarce putina lamaie. Serviti somonul cu o garnitura de legume , aceasta dieta este ideala pentru a va tine sub control colita si chiar si atunci cand aveti simptome, deoarece nu este iritant pentru stomac.