Ulei de fenicul: contraindicatii, beneficii, utilizari si proprietati

Numele de fenicul provine din latinescul „foenum” sau „fan ”, o planta populara despre care vechii chinezi, egipteni si romani credeau ca transmite longevitate, curaj, putere si poate alunga spiritele.

L-au folosit ca remediu pentru a imbunatati vederea, pentru a ajuta la combaterea gazelor si a balonarii, precum si pentru a promova functiile respiratorii sanatoase.

Ce este uleiul de fenicul?

Uleiul de fenicul este cunoscut ca aperitiv deoarece promoveaza o buna sanatate digestiva. La fel ca radacina plantei sale, are o aroma si o aroma de lemn dulce care se dezvolta din zdrobirea semintelor plantei de fenicul.

Acest ulei a fost creditat cu mai multe beneficii pentru sanatate, datand din Roma antica, atat pentru digestie, cat si pentru functia respiratorie.

Originea uleiului de fenicul

Originea uleiului esential de fenicul dateaza de pe tarmurile Marii Mediterane si din sudul Europei. Acest ulei esential este utilizat pe scara larga in scopuri medicinale datorita proprietatilor sale vindecatoare. Desi cresterea sa este salbatica, aceasta planta se gaseste mai ales in jgheaburile continentului european, in zonele necultivate si in apropierea coastei.

In prezent, cultivarea sa este foarte populara si s-a raspandit in tarile din America de Sud si in Statele Unite.

Istoria uleiului de fenicul

Potrivit legendei grecesti, omul a primit cunostintele de la Muntele Olimp sub forma unui carbune aprins invelit intr-o tulpina de fenicul. Planta era cunoscuta in civilizatiile antice chineza, indiana, egipteana si greaca si a fost recomandata de savantul roman Pliniu (61-113 d.Hr.) pentru a imbunatati vederea.

In Evul Mediu, oamenii bogati adaugau in mod obisnuit samanta la mancarurile de peste si legume, in timp ce saracii isi rezervau utilizarea pentru zilele de post pentru a suprima pofta de mancare.

In vremurile egiptene, cu aproximativ 3.000 de ani in urma, era folosit in primul rand pentru a trata problemele digestive.

Exista o veche legenda indiana care o numea „perla afrodisiacelor”, deoarece facea parte din potiuni sau elixiruri care erau incitante.

In Europa mediteraneana a continuat credinta ca feniculul este un afrodisiac, totusi a fost combinat cu alte specii precum ardeiul, ghimbirul, anasonul stelat, coriandru, sofranul, cardamomul, printre altele, incepand sa fie folosit ca hrana.

La fel, in epoca romana era inclusa intr-o lista de substante care se fumau in pipa.

Planta de fenicul a fost introdusa in America de Nord de catre preotii spanioli, iar englezii au adus-o in asezarile lor timpurii din Virginia.

Grecii foloseau acest ulei pentru a trata diverse probleme oculare, cu rezultate mixte, dar in cele mai multe cazuri pozitive. Pe langa aceasta, romanii i-au atribuit puteri de intinerire, motiv pentru care a fost folosit in tot imperiul de femei si barbati care cautau sa aiba grija de aspectul lor fizic.

Caracteristicile uleiului de fenicul

Uleiul de fenicul este curat, floral, pe baza de plante, usor picant, cu o aroma usor anasonata.

Aroma si aroma sa puternica de lemn dulce este obtinuta din distilarea cu abur a semintelor zdrobite ale plantei.

Denumirea stiintifica a uleiului de fenicul

Acest ulei de fenicul poarta numele de Foeniculum vulgare , care inseamna „ foeniculum ”, care provine din cuvantul latin pentru „fan” parfumat si este cunoscut a fi un ajutor puternic si puternic pentru sanatatea digestiva.

Compozitia chimica a uleiului de fenicul

Uleiul de fenicul contine fenol-metil-eteri: trans-anetol (E-anetol) 75% pana la 78%, estragol (metil-chavicol) 3%, monoterpene (limonen) 15% pana la 16%, cetone (fenchon) care contribuie la calmare. proprietati, pana la 6%, Alcooli Terpenici 3%, proprietati aromatice revigorante si inspiratoare, precum si promovarea functiei respiratorii si digestive sanatoase.

Trans anetol, fenilpropenul monoterpen care este componenta chimica principala a uleiului de fenicul, este deosebit de dulce, de 13 ori mai dulce decat zaharul de masa.

Cum se extrage uleiul de fenicul?

Uleiul esential de fenicul este extras din semintele de fenicul zdrobite prin distilare cu abur.

Ingredientul activ al uleiului de fenicul

Printre cele mai remarcabile principii active ale uleiului de fenicul se numara estragolul si anetol, monoterpenele, fenol-metil-esteri, aldehide, cetone, oxizi: 1,8 cineol, cumarine si furanocumarine, flavonoide, izosteroli, care ofera efecte spasmolitice, depresive ale sistemului nervos central, anti -inflamator, estrogenic, hipotensiv, amplificator babituric si antibiotic.

Cultivarea uleiului de fenicul

Cultivarea feniculului se realizeaza in vederea extragerii bulbului, partea comestibila a plantei, se foloseste crud sau fiert.

In cazul semintelor, cultivarea lor este mai simpla deoarece sunt la inaltimea omului, iar florile sunt abundente, facilitand colectarea, pentru extragerea anetolului, care ii confera un miros de anason si este utilizat pe scara larga la prepararea bauturilor si a bauturilor larg raspandite in zona mediteraneana.

Pentru cultivarea plantei de fenicul este important sa amplasezi un spatiu potrivit pentru ca aceasta sa creasca liber; tinde sa tolereze schimbarile de temperatura si tinde sa se descurce mai bine in climatele temperate. Reactioneaza favorabil la lumina soarelui, deoarece favorizeaza cresterea.

Solul poate fi intre nisipos si argilos, cu un bun drenaj, trebuie sa aiba proteine ​​(balegar), trebuie intarit vara cu ingrasamant mineral; in acest moment irigarea ar trebui sa fie mai des.

Primavara este cel mai bun moment pentru plantarea feniculului, o modalitate foarte favorabila de plantare a acestuia este sub forma de randuri pentru cresterea productiei.

Dupa doua luni si jumatate putem incepe recoltarea frunzelor de fenicul.

Fructele pot fi recoltate chiar daca nu sunt pe deplin coapte, cel mai bun moment pentru a le recolta este dimineata.

Pe langa acest subiect, s-ar putea sa fiti interesat  si de Arborele de Macadamia: Ingrijire, cultivare si caracteristici

Utilizari si beneficii ale uleiului de fenicul

Care sunt beneficiile pentru ochi?

Uleiul esential de fenicul este eficient in prevenirea si netezirea ridurilor la tenul matur, este ideal pentru tratarea pungilor de sub ochi, legate de imbatranirea pielii. Ajuta la tonifierea si strangerea pielii, reducand umflarea de sub ochi.

Uleiul de fenicul este bun pentru sani, cum se foloseste?

Uleiul de fenicul are anumite proprietati interesante care ajuta la cresterea semnificativa a dimensiunii bustului, deoarece stimuleaza productia de hormon estrogen, datorita componentei sale flavonoide.

Este folosit ca ingredient la fabricarea lotiunilor sau cremelor destinate maririi sanilor.

Uleiul de fenicul este bun pentru pierderea in greutate

Exista unele dovezi ca uleiul de fenicul poate ajuta la pierderea in greutate, mai ales atunci cand este utilizat ca parte a unui plan general de dieta.

Fiind un amplificator metabolic, contribuie la pierderea in greutate, precum si la suprimarea poftei de mancare.

Intr-un studiu german, s-a stabilit ca participantii supraponderali care au folosit ulei de fenicul au mancat mai putine alimente cu un beneficiu evident asupra greutatii.

Un alt studiu coreean publicat in 2006 a constatat ca inhalarea uleiului de fenicul imbunatateste digestia alimentelor si reduce aportul caloric.

Scaderea in greutate si mentinerea ei necesita modificari sanatoase ale dietei si ale stilului de viata, cu toate acestea, uleiul de fenicul poate fi un factor care contribuie la a va ajuta sa va atingeti obiectivul mai repede.

Extindeti-va si mai mult interesul pentru acest subiect cu  Cele mai bune fructe naturale pentru a pierde in greutate USOR

Are multe proprietati pentru par

Uleiul de fenicul pentru par ofera proprietati antibacteriene si antiinflamatorii, care ajuta la protejarea scalpului de orice afectiune care interfereaza cu sanatatea.

Ajuta la prevenirea si reducerea caderii parului, intareste radacina, previne formarea matretii si mentine umiditatea foliculilor de par.

Adaugarea catorva picaturi de ulei de fenicul in samponul tau zilnic va ajuta la eliminarea depunerilor chimice si a impuritatilor, precum si la oferirea parului tau o stralucire mai buna.

Utilizari ale uleiului de fenicul pentru celulita

Uleiul de fenicul, datorita proprietatilor sale diuretice, ajuta organismul sa elimine toxinele si retentia de lichide prin urina.

De asemenea, creste estrogenul, care creste productia de colagen si astfel intareste tesutul de sub piele si sustine mai bine celulele adipoase.

Este bun pentru riduri, cum se foloseste?

Printre proprietatile uleiului de fenicul, este un antioxidant, tonifica pielea, intareste tesuturile conjunctive si actioneaza eficient impotriva ridurilor si a altor semne de imbatranire, facandu-te sa te simti mai tanar din interior si sa stralucesti de frumusete naturala.

Se amesteca 2 picaturi de ulei de fenicul impreuna cu 1 ml ulei de masline virgin sau ulei de jojoba si se maseaza usor pe riduri, acest lucru activeaza o mai buna circulatie a sangelui si, la randul sau, favorizeaza regenerarea celulara.

Ulei de fenicul si femei insarcinate

Unul dintre beneficiile oferite de uleiul de fenicul este efectul sau galactagog, deoarece promoveaza o productie mai mare de lapte in glandele mamare, benefic pentru gravide.

Totusi, datorita continutului ridicat de anetol si estragol, aportul acestuia in timpul sarcinii nu este foarte recomandat, in cazul in care face acest lucru trebuie sa fie sub supraveghere medicala.

Verifica in acest articol  Calciu, animal sau vegetal?. De ce laptele animal este contraindicat

Poate fi folosit in timpul alaptarii?De ce?Cum?

Acest ulei de fenicul, asa cum s-a indicat mai sus, are proprietati galactogoge, care pot ajuta in timpul alaptarii, dar are un continut ridicat de estragol si anetol, care nu este indicat consumul sau in timpul alaptarii.

Puteti sa-l diluati si sa utilizati o cantitate minima, nefiind cunoscute efecte benefice, utilizarea lui nu este recomandata.

Cum sa faci ulei de fenicul de casa?

Ingrediente:

  • Seminte de fenicul
  • Un ulei purtator potrivit la alegere: masline, nuca de cocos, migdale dulci si jojoba
  • Un procesador de alimentos
  • un borcan de sticla
  • o carpa de branza

Pregatirea

  1. Macinati sau faceti piure semintele de fenicul in robotul de bucatarie
  2. Puneti semintele macinate intr-un recipient de sticla.
  3. Turnati uleiul purtator ales in recipientul care contine semintele.
  4. Acoperiti recipientul cu tifon.
  5. Asezati recipientul la soare timp de cel putin doua saptamani, asigurandu-va ca amestecati continutul in fiecare zi.
  6. La sfarsitul timpului, extrageti uleiul finit cu ajutorul unei strecuratoare.
  7. Depozitati produsul finit intr-o zona rece si intunecata. Cu conditia sa fie depozitat corect, poate fi folosit pana la doi ani.

Proprietatile cosmetice ale uleiului de fenicul

Industria cosmetica foloseste uleiul de fenicul in diferite moduri.

In amestecuri de parfumuri si in apa de gura ca agent de aromatizare.

In paste de dinti, sapunuri, creme si lotiuni medicamentoase, in special pentru pielea matura, deoarece ii ajuta sa reduca toxinele pielii si sa previna formarea ridurilor

Anetolul, constituentul principal, este folosit ca insecticide, iar in parfumerie si sapunul din pasta de dinti, este folosit si ca denaturant.

Uleiul de fenicul si proprietatile sale medicinale

Vindeca ranile

Uleiul esential de fenicul are anumiti compusi care ii confera proprietati antiseptice si protejeaza ranile de a deveni septice.

S-a dovedit a fi eficienta in prevenirea infectarii inciziilor cu tetanos, in special dupa operatii, nasteri prin cezariana sau alte leziuni grave.

Amelioreaza spasmele

In principal in caile respiratorii, intestine, muschi si nervi, este folosit si in crampe, convulsii sau crize epileptice.

Uleiul esential de fenicul are un efect relaxant asupra acestor sisteme care ajuta la calmarea atacurilor spasmodice, oferind o ameliorare rapida si contracarand aceste afectiuni.

Netezeste miscarile intestinale

Aperitivul este o proprietate asemanatoare purgativei, dar putin mai blanda, asa ca uleiul de fenicul poate ajuta la curatarea intestinelor si la vindecarea constipatiei cu utilizare continua.

Desparasitante

Uleiul de fenicul este un eficient distrugator de paraziti, elimina acesti agenti si sporii lor care se afla in intestine si in tractul excretor.

Este ideal pentru copii, care sufera adesea de paraziti si, de asemenea, ajuta la prevenirea malnutritiei sau a incetinirii cresterii.

Stimuleaza urinarea

Uleiul de fenicul actioneaza ca un diuretic, creste frecventa urinarii si cantitatea de urina, ceea ce favorizeaza eliminarea excesului de apa, acid uric, sodiu si alte elemente toxice din organism, prin aceasta ajuta si la reducerea tensiunii arteriale. curata rinichii si reduce grasimea.

In cazul in care nu te confrunti cu umflaturi sau retentie de lichide si folosesti ulei de fenicul, ar trebui sa bei apa in mod regulat, deoarece efectul diuretic este frecvent si poate provoca deshidratare.

Emenagogo

Este o proprietate a uleiului de fenicul care ajuta la reglarea perioadei sau a menstruatiei, deoarece actioneaza ca un control hormonal, pe langa faptul ca ajuta la ameliorarea afectiunilor cauzate de menstruatie, precum durerile de cap, durerile abdominale, ametelile si schimbarile de dispozitie; Ajuta la prevenirea menopauzei premature.

Laxativ

Uleiul de fenicul este un laxativ excelent, actioneaza impotriva constipatiei cronice si acute, spre deosebire de laxativele sintetice, nu are efecte secundare si poate fi folosit cu regularitate.

Actioneaza ca un stimulent

Uleiul de fenicul actioneaza ca emenagog, galactagog si diuretic datorita unei singure proprietati, care este calitatea sa de stimulare, promoveaza activitatile benefice ale organismului; stimuleaza activitatea cerebrala si neuronala, activeaza sistemul nervos, secretiile glandelor endocrine si exocrine, sistemul digestiv si sistemul excretor. Acest efect stimulator ajuta, de asemenea, la combaterea oboselii si a depresiei.

Mentine stomacul sanatos

Uleiul de fenicul ajuta la mentinerea sanatatii stomacului, functionand corespunzator si ajuta la mentinerea functiei normale a acizilor digestivi.

In plus, protejeaza stomacul de infectii si ulcere, asigurand astfel sanatatea generala si bunastarea stomacului.

Splina sanatoasa

Splina joaca un rol vital in corpul nostru, deoarece este implicata in producerea de limfocite si celule rosii din sange. O splina sanatoasa mentine un nivel stabil de globule rosii in sange. Uleiul de fenicul te mentine tonifiat, te protejeaza de infectii si te mentine sanatos.

Fericire

Aceasta inseamna un agent care tonifica si imbunatateste sanatatea. Uleiul de fenicul functioneaza ca un tonic permitand tuturor sistemelor corpului sa-si indeplineasca functiile in mod normal, facilitand in acelasi timp absorbtia nutrientilor, crescand puterea si imunitatea in organism.

Purifica la sangre

Uleiul de fenicul face functia de detoxifiant si purifica sangele, motiv pentru care este considerat un demachiant.

Ajuta sangele sa fie golit de uree, acid uric si anumiti hormoni nedoriti, principalele toxine gasite in sange. In plus, echilibreaza nivelul de sodiu din sange si ajuta la eliminarea altor substante toxice care provin din surse externe.

Tratati tusea cronica

Uleiul de fenicul s-a dovedit a fi eficient in ameliorarea mucusului si a flegmei care duc la congestia tractului bronsic, plamanilor, nasului, faringelui si laringelui din cauza infectiei virale. Este deosebit de eficient in tratarea tusei frecvente sau cronice.

Ulei de fenicul in gastronomie

Folosirea uleiului de fenicul in gastronomie este diversa, este un bun condiment pentru carnurile la cuptor, pestele la gratar pentru ca da acea aroma placuta de anason gurii; in salate, ceaiuri, inghetate, condimente.

Datorita naturii puternice si aromate a uleiului de fenicul, acesta poate adauga o aroma puternica si sarata la o varietate de feluri de mancare unice.

O masura indicata pentru utilizarea uleiului de fenicul in bucatarie este adaugarea cantitatii de scobitoare la felul de mancare pe care doriti sa-l condimentezi; Atunci cand uleiurile esentiale sunt folosite pentru gatit, acestea trebuie folosite putin cate putin, deoarece sunt foarte concentrate in doze mici, dand o aroma grozava alimentelor.

Ulei de fenicul in aromaterapie

Aromatic, uleiul esential de fenicul este dulce, desi oarecum intepator, si cu o nota de lemn dulce (anason), se amesteca bine cu uleiurile esentiale din familiile de lemn, citrice, condimente si menta.

  • Ajuta la hranirea si restabilirea gandurilor pozitive, aduce putere si curaj in fata adversitatii.
  • Reanima si ofera sprijin atunci cand exprima emotiile intr-o situatie.
  • Ofera putere pentru a face fata situatiilor cu o mai buna obiectivitate.

O modalitate de a profita de aceste beneficii este sa puneti cateva picaturi de ulei intr-un difuzor pentru a-si absorbi proprietatile prin aroma.

Toxicitatea uleiului de fenicul

Uleiul de fenicul, in compozitia sa, are un continut ridicat de estragol si anetol, care pot crea un efect narcotic si pot provoca complicatii la nivelul sistemului respirator, precum si convulsii si halucinatii.

  • O manifestare datorata consumului excesiv de ulei de fenicul este accelerarea batailor inimii.
  • Datorita concentratiei acestor componente, nu se recomanda consumul de ulei de fenicul deoarece poate fi toxic.
  • Ar putea stimula o productie ridicata de hormoni tiroidieni, ceea ce ar putea duce la hipertiroidism.
  • Cu toate acestea, nu au fost gasite niveluri de toxicitate in doze adecvate in utilizarea uleiului de fenicul.

Aflati tot ce aveti nevoie despre hormonul de crestere: efecte secundare, tratamente, beneficii, proprietati si alimente care il contin

Alergie la uleiul de fenicul

Reactiile alergice la fenicul sunt posibile, dar apar rar. Uleiul esential de fenicul este in general recunoscut ca fiind sigur; cu toate acestea, femeile insarcinate si copiii mici ar trebui sa evite utilizarea acestuia, deoarece poate afecta nivelul de estrogen.

Contraindicatii si riscuri ale uleiului de fenicul

Dupa cum puteti vedea, uleiul de fenicul ofera beneficii naturale pentru sanatate, dar cu siguranta ar trebui sa fiti precauti cand utilizati uleiul.

  • Continutul de anetol al uleiului de fenicul creste productia de estrogen, ceea ce poate fi periculos pentru femeile insarcinate, precum si pentru femeile care au cancere legate de uter sau de alti estrogeni.
  • Persoanele care sufera de epilepsie ar trebui sa evite uleiul de fenicul.
  • Pacientii diabetici, hemofili, cu tratamente anticoagulante, ar trebui sa evite utilizarea acestui ulei, le poate complica sanatatea.
  • Copiii sub 6 ani ar trebui sa evite uleiul de fenicul, deoarece poate provoca o reactie sau iritabilitate.
  • Persoanele cu piele sensibila ar trebui sa fie precaute inainte de a aplica ulei de fenicul local, ar trebui sa dilueze acest ulei cu un alt ulei conductor, inainte de testarea sensibilitatii, pentru utilizare.

Fisa informativa privind uleiul de fenicul

  • Nume comun: fenicul dulce.
  • Nombre cientifico: Foeniculum vulgare.
  • Familia botanica: Apiaceae.
  • Extractie: Distilare la presiune joasa.
  • Parte din planta folosita: Seminte.
  • Proprietati: antispastice, galactogog, expectorant, emenagog, digestiv, antiseptic, carminativ, aperitiv, laxativ, vermifug, diuretic.
  • Precautii: A se evita in timpul sarcinii si in cazuri de epilepsie. Poate genera un posibil efect dependent de estrogen, evita contactul cu ochii si mucoasele. A nu se lasa la indemana copiilor.
  • Depozitare: A se pastra intr-un loc racoros, uscat, ferit de surse directe de caldura si lumina.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

10 lampi perfecte pentru tavane joase

Daca refuzati sa instalati si o plafoniera, o lampa de perete sau o incastrat...

6 idei de a decora o baie vitage

Vi se va parea paradoxal sa vorbiti despre vechi si nou in acelasi timp...

5 magazine de unde sa cumperi mobilier minimalist

Astazi, cumpararea de mobilier minimalist a devenit una dintre cele mai populare activitati din...

Fatade originale si creative ale caselor moderne

Fatadele caselor moderne au de-a face cu tendintele arhitecturale, care se bazeaza pe diferite materiale...

Decorare cu materiale naturale: tendinte 2022

Dintre tendintele in decoratiuni pentru 2022, trebuie sa evidentiem preferinta pentru utilizarea materialelor naturale...

Textile de exterior, invata sa iti decorezi terasa sau...

Exteriorurile sunt locuri foarte apreciate pentru zilele de vreme buna. O terasa, un balcon...

Categorii Populare