Riscurile folosirii bicarbonatului de sodiu pentru a pierde in greutate

Printre obiectivele cele mai comune la multe persoane se numara pierderea in greutate, iar in prezent exista un numar nenumarat de optiuni pentru a face acest lucru, intre exercitii fizice, dieta si remedii populare, de exemplu, utilizarea bicarbonatului de sodiu , totusi aceasta practica poate pune sanatatea in pericol. 

Bicarbonatul (NaHCO3), cunoscut si sub denumirea de carbonat acid de sodiu, carbonat acid de sodiu, bicarbonat de sodiu sau sare de Vichy, este un compus solid cristalin alb, obtinut dintr-un mineral prezent in natura numit natron, care contine cantitati mari de bicarbonat de sodiu.

Acest remediu de casa se face pe stomacul gol, inainte de a manca, cu lamaie, la culcare, se consuma bicarbonatul de sodiu diluat in apa. Bicarbonatul este usor alcalin si unii oameni cred ca datorita acestei proprietati te poate ajuta sa slabesti, totusi nu exista niciun suport stiintific care sa demonstreze acest lucru si, de asemenea, ar pune sanatatea in pericol.

Expertii atrag atentia ca, daca exista cazuri de persoane care au reusit sa slabeasca pe baza acestui remediu, acest lucru se poate datora consumului crescut de lichid si nu de bicarbonat.

S-a demonstrat ca consumul frecvent de bicarbonat de sodiu afecteaza rinichii, deoarece este posibil sa nu filtreze in mod corespunzator praful. Consumul de apa si bicarbonat creste nevoia de a urina, astfel ca organismul pierde mineralele necesare functiilor organismului; Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de „diureza cu bicarbonat”. 

Specialistii sustin ca consumul excesiv de bicarbonat poate creste nivelul de sodiu din sange, ceea ce este cunoscut sub numele de hipernatremie. La randul sau, hipernatremia poate determina micsorarea celulelor creierului si a neuronilor, iar acest lucru ar putea provoca sangerari in creier.

Consumul de bicarbonat de sodiu poate genera efecte secundare precum flatulenta si varsaturile. De asemenea, poate genera un efect de rebound si poate determina cresterea aciditatii, in loc sa o scada.

Daca este utilizat in cantitati mari si in mod continuu, poate provoca alcaloza sistemica, opusul excesului de acid si dificultati de respiratie, precum si slabiciune musculara si anxietate.

Un studiu publicat in Western Journal of Emergency Medicine, aceasta practica poate avea consecinte grave.

Bicarbonatul de sodiu, cu profilul sau alcalin, poate ajuta la calmarea simptomelor precum indigestia si greata, care pot fi cauzate de excesul de acid din stomac, iar daca te simti mai bine in stomac, s-ar putea sa te simti si mai usor.

Bicarbonatul de sodiu ar putea provoca si mai multa balonare pe termen scurt, deoarece produce din nou dioxid de carbon, asa ca vei ajunge sa-l eructi in cele din urma.

Potrivit studiului publicat, acest lucru ar putea provoca si mai multe complicatii, cum ar fi cazul unui pacient care a prezentat encefalopatie hemoragica din cauza ingestiei acute de bicarbonat de sodiu.

Subiectul este un barbat de 33 de ani, cu antecedente de schizofrenie si abuz de substante multiple, care s-a prezentat la urgenta cu o stare psihica alterata. Medicii de urgenta au raportat ca pacientul a fost descoperit in mijlocul strazii, agitat si confuz cu o cutie goala de bicarbonat de sodiu in buzunarul pantalonilor.

Evaluarea de laborator pentru suspectarea ingestiei de bicarbonat de sodiu ar trebui sa includa un panou metabolic complet, gaze sanguine arteriale si electrocardiograma.

Alcaloza metabolica, daca este severa, poate duce la hipoventilatie compensatorie si hipercapnie, asa cum s-a observat la pacientul nostru.

Alcaloza metabolica severa este asociata cu o deplasare spre stanga a curbei de disociere hemoglobina-oxigen, ceea ce duce la afectarea livrarii de oxigen catre tesuturi si hipoxemie. Au fost raportate stop cardiorespirator si deces din cauza insuficientei respiratorii hipercapnice in cadrul alcalozei metabolice.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare