Cum sa scapi de sforait!

Sforaitul afecteaza in principal barbatii, insa si femeile pot sforai. Deviatia de sept, hipertrofia de cornete, polipii nazali sau greutatea peste medie pot face o persoana sa sforaie. Reginele.ro iti da cateva sfaturi despre cum sa scapi de sforait!

Tratamentele moderne te pot ajuta sa scapi de sforait, de somnul agitat, de starile de somnolenta sau de durerile de cap matinale. Pentru a afla exact cauza sforaitului, va trebui sa consulti un medic ORL. Acesta va putea pune un diagnostic corect si iti poate prescrie tratamente pentru rezolvarea problemei.

Spray-ul nazal este unul dintre tratamentele pe care le poti procura din farmacii. Acesta elibereaza caile nazale si te ajuta sa respiri mai usor. Totusi, nu este o solutie de tratament pe termen lung, folosindu-se maxim 7 zile, deoarece substantele continute de spray-ul nazal creeaza dependenta si sensibilizeaza mucoasa nazala.

O alta solutie procurata din farmacii este banda nazala, care se aplica pe nas. Aceste benzi dilatatoare au rolul de a mari deschiderea narilor, usurand in acest fel respiratia. Este un tratament de moment, iar atunci cand nu mai porti benzile nazale sforaitul revine.

Medicul ORL-ist sau stomatologul iti pot recomanda si proteza dentara antisforait. Aceasta este compusa din doua mulaje, cate unul pentru fiecare maxilar, se monteaza in fiecare seara, inainte de culcare si permite aerului sa patrunda mai usor pe caile respiratorii.

Un alt tratament il reprezinta chirurgia cu laser. Laserul are rolul de a indeparta excesul de tesut din gat, poate indeparta amigdalele sau polipii, in functie de recomandarea medicului. Totusi, ai nevoie de mai multe sedinte, iar durerile dupa acest tip de tratament sunt destul de mari.

Radiofrecventa este o metoda mai rapida si eficienta. Este recomandata cand sforaitul este cauzat de ingrosarea si alungirea valului palatin. Interventia se realizeaza sub anestezie, este mai putin dureroasa decat laserul, nu necesita spitalizare, insa se poate repeta, la recomandarea medicului ORL.

Exista si o operatie clasica la care poti apela in cazul sforaitului. Prin aceasta interventie se elimina polipii nazali, excesul de tesut din gat sau amigdalele inflamate. Aceasta este singura interventie care ofera rezultate pe termen lung, nefiind necesara repetarea acesteia.