Crezi in soarta?

In ce masura este sansa reala? Este posibil ca tot ceea ce ni se pare intamplator sa fie predeterminat? Deschidem discutia.

Adesea simtim acea senzatie ciudata in care intamplarea, neasteptul, ne pune urme pe cale, fortandu-ne sa directionam viata intr-o directie sau alta. Unii spun ca ceea ce ne ghideaza viata este destinul.

Soarta este o forta care este deasupra noastra si care ne impinge catre o succesiune inevitabila de evenimente, de imprejurari din care nu putem scapa.

Asa ceva depaseste cu mult o simpla sincronicitate, inseamna sa ajungem sa credem ca nimic nu se intampla intamplator, dar ca suntem hotarati. Ce inseamna pentru oameni sa gandeasca asa ceva? Suntem atunci la mila destinului sau suntem totusi liberi sa ne alegem propria cale?

„Ceea ce a randuit cerul sa se intample, nu exista sarguinta sau intelepciune umana care sa-l impiedice”.

-Miguel de Cervantes-

Coincidenta sau cauzalitate?

Este adevarat ca uneori se intampla lucruri care ne surprind : intalnirea cu cineva intr-un anumit loc in imprejurari ciudate, acel noroc care intr-o zi apare pe neasteptate, acea alegere pe care o facem fara sa stim cu adevarat de ce… Este o coincidenta? Sau se datoreaza poate o cauzalitate misterioasa?

Este adevarat ca este foarte recomandat sa avem mintea deschisa , un mod de a gandi in care sa nu punem incuietori sau obstacole in fata tuturor informatiilor si stimulilor care ne inconjoara si ne ajung necrutator.

Dar ideea este ca , daca acceptam existenta destinului, presupunem ca o parte din ceea ce ni se intampla este marcata de planurile cine stie ce. Este ceva care scapa complet intelegerii noastre si poate chiar propriei noastre constiinte. Deci unde sunt firele responsabilitatii noastre? Cum sa fim responsabili pentru ceva pe care nici macar nu il controlam?

Soarta, liberul arbitru si inexplicabilul

Exista oameni de stiinta care afirma existenta unui „destin aproape obligatoriu”, iar acesta este legat de ereditate : genetica parintilor nostri ne determina uneori in multe aspecte, alteori in caracter si altele in trasaturi fizice, in boli… Contextul Mediul social si personal in care suntem crescuti ne poate afecta si cu cel putin 30 pana la 40% sanse.

Dar, pe de alta parte, avem si conceptia indispensabila a „liberului arbitru”, unde fiecare este conditionat de propriile alegeri.  Este asa din cauza propriei istorii personale si, de asemenea, din cauza vietii sale intr-o societate care ii permite sa incline spre o anumita cale sau alta, recunoscandu-si greselile, avand incredere in sine si asumand noi provocari.

Si este ca, asa cum a spus odata un vechi scriitor italian, „Soarta nu domneste fara complicitatea secreta a instinctului si a vointei”.  Pentru ca viata cuiva nu este tesuta in stele, ci in propria noastra realitate si in ziua de zi, ceea ce ne pune teste si provocari pentru a ne dovedi ca oameni.

Suntem liberi sa ne stabilim propriile obiective si sa ne realizam propriile realizari, dar sansa exista. Si uneori coincidentele sunt atat de unice incat nu putem sa nu le inzestram cu acel halou de magie inexplicabila. Pentru ca oamenilor, oricat de rationali am fi, le-a placut intotdeauna acea tusa singulara in care totul ciudat si inexplicabil poate fi continut…

„Soarta este cea care amesteca cartile, dar noi suntem cei care jucam”.

-William Shakespeare-

Este adevarat ca vietile noastre sunt uneori un haos de coincidente si evenimente ilogice, dar a tine fraiele propriului destin, fiind stapani pe carma, ne va permite sa fim mai responsabili.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

10 lampi perfecte pentru tavane joase

Daca refuzati sa instalati si o plafoniera, o lampa de perete sau o incastrat...

6 idei de a decora o baie vitage

Vi se va parea paradoxal sa vorbiti despre vechi si nou in acelasi timp...

5 magazine de unde sa cumperi mobilier minimalist

Astazi, cumpararea de mobilier minimalist a devenit una dintre cele mai populare activitati din...

Fatade originale si creative ale caselor moderne

Fatadele caselor moderne au de-a face cu tendintele arhitecturale, care se bazeaza pe diferite materiale...

Decorare cu materiale naturale: tendinte 2022

Dintre tendintele in decoratiuni pentru 2022, trebuie sa evidentiem preferinta pentru utilizarea materialelor naturale...

Textile de exterior, invata sa iti decorezi terasa sau...

Exteriorurile sunt locuri foarte apreciate pentru zilele de vreme buna. O terasa, un balcon...

Categorii Populare