6 sfaturi care vor ajuta parintii copiilor hiperactivi

Potrivit medicilor specializati in comportamentul copilului, Alcides Caicedo si Martha Navarrete, in cartea lor Fiul meu este hiperactiv , tulburarea de deficit de atentie (ADHD) „este o afectiune neurobiologica, caracterizata printr-o dificultate marcata in controlul impulsurilor si care se manifesta din lipsa de atentia, hiperactivitatea si impulsivitatea… impiedicandu-le performanta academica, sociala si profesionala”.

„Mai multe investigatii au aratat ca ADHD se gaseste intre 3% si 5% din populatia de varsta scolara”, adauga ei. Aceasta inseamna ca, de exemplu, la o clasa de 20 de elevi s-ar putea prezenta aceasta afectiune.

In aceste cazuri, expertii asigura ca este necesar „sa intelegem ca reactia acestui copil la stimuli este „in scurtcircuit”; adica un raspuns impulsiv, nu un comportament de gandire care este efectuat pentru a provoca adultul sau a incalca in mod constient regula”. Ei fac o serie de recomandari pentru parintii copiilor cu ADHD.

1. Descurajati comportamentele negative. „Parintii ar trebui sa se concentreze pe comportament si nu pe persoana”, spun ei. In acea ordine de idei, este recomandat sa exprimi ferm si serios – fara a recurge la dojenire – ceea ce te deranjeaza in ceea ce priveste comportamentul copilului tau.

Deci, in loc sa spui „esti neascultator”, sa spui „este important sa incetezi sa faci asta si sa faci altceva”, este optiunea.

2. Intelegere, rabdare si iubire . Potrivit expertilor, aceste ingrediente sunt cheia pentru motivarea disciplinei unui copil cu ADHD, deoarece fac tot posibilul pentru a cauta aprobarea parintilor.

Pentru a impune disciplina, trebuie de asemenea sa actionam ferm si sa nu acceptam, sub niciun precept, comportamentul manipulator sau agresiv. Cu toate acestea, este esential sa intelegem ca copilul nu actioneaza cu o intentie rea, ci din cauza excesului de energie.

3. Evitati oboseala . Cand copilul este obosit, infometat sau stresat, hiperactivitatea tinde sa fie mai mare. Pentru a evita acest tip de situatie, parintii ar trebui sa se asigure ca copilul se culca devreme si sa-si stabileasca programe, astfel incat, de exemplu, a sta pana tarziu la a face temele sa nu interfereze cu comportamentul lor a doua zi.

4. Nu locurilor si situatiilor prea rigide. Vizitarea templelor religioase, a anumitor restaurante si a caselor rudelor poate fi o sabie cu doua taisuri pentru comportamentul prost al copilului, deoarece isi vad mobilitatea limitata. Daca trebuie sa-l duci pe cel mic in aceste locuri, cel mai bine este sa aduci cu tine elemente precum o masa de plastilina, pentru ca acesta sa-si poata face figuri si sa-si concentreze mintea asupra acestei activitati.

5. Controlul agresivitatii. Principalele modele pe care le au copiii sunt parintii, motiv pentru care trebuie sa predea autocontrolul si calmul, cu fapte. Expertii recomanda evitarea pedepselor fizice, deoarece aceasta va transmite un mesaj gresit si copiii vor presupune ca violenta este calea de a obtine lucrurile.

6. Structura. Acest punct este cheie, deoarece atunci cand copilul este lipsit de organizare va avea probleme mai mari de autocontrol. Expertii sugereaza stabilirea unui program de activitati (teme, televizor, masa, timp de joaca), de preferinta facute cu copilul, si postarea acestuia intr-un loc unde parintii si copilul sa-l poata vedea.

La fel trebuie predat folosirea fiecarui spatiu; In acea ordine de idei, copilul va sti ca nu trebuie sa faca temele in camera lui, ci in studiu, pe langa faptul ca intelege ca trebuie sa lase fiecare obiect pe care il ridica in locul corespunzator.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare