Iata cum iti determini copilul sa faca primii pasi!

Daca cel mic merge deja de cateva luni de-a busilea, insa nu s-a ridicat inca in picioare, poate ca ar fi bine sa il ajuti putin. Nu este un motiv de ingrijorare daca cel mic nu merge inca, asa ca nu te panica. Iata cum sa iti determini copilul sa faca primii pasi!

Sunt copii care incep sa mearga inca de la 9 luni, si copii care fac acest lucru de abia la 16 luni. Miscarea este totusi importanta pentru cel mic, asa ca daca inca nu merge in picioare, lasa-l sa exploreze de-a busilea toata casa. In curand se va ridica si va face primii lui pasi.

In plus, nu uita de gradul de prematuritate al copilului. Astfel, daca cel mic s-a nascut prematur, este normal sa mearga mai tarziu. Intarzierea mersului indica rar o problema, insa ar trebui sa fii atenta daca cel mic prezinta si alte intarzieri precum vorbirea sau interactiunea sociala.

Trebuie sa iti ajuti copilul sa faca primii pasi implicandu-l in jocuri de miscare, precum tararea peste mici obstacole (perne) sau in genunchi. Aceste exercitii il ajuta pe cel mic sa isi dezvolte echilibrul, increderea si coordonarea.

Incearca sa nu il tii foarte mult in brate si sa il lasi pe jos, dezvoltandu-si astfel curiozitatea. Copiii curiosi, activi si energici vor merge mai repede decat cei cu o personalitate mai linistita.

Pe la varsta de 6 luni bebelusul invata cum sa stea in fundulet, folosindu-si astfel muschii spatelui pentru echilibru. Apoi, pe masura ce creste, va incepe sa se apuce cu mainile de mobila sau de perete pentru a se ridica in doua picioare si pentru a incepe sa mearga.

Lasa-ti copilul sa experimenteze singur si nu fugi la el de fiecare data cand cade. Este un proces natural si normal in care cel mic isi invata limitele si invata cum sa le depaseasca. Vei observa ca atunci cand cade in fund, va avea tendinta sa se ridice din nou, asa ca lasa-l sa faca acest lucru.

Il poti ajuta si tu sa faca primii pasi tinandu-l de manute. Odata ce va descoperi “jocul” mersului va fi mult mai tentat sa o faca singur, fara ajutor. Atunci cand vezi ca se tine pe picioare, da-i drumul si lasa-l sa faca cativa pasi. Fii prin preajma in cazul in care cade si se loveste de un obiect mai dur (este bine sa faci acest exercitiu atunci cand in jurul lui nu este nimic de care sa se loveasca).

Nu folosi un carucior pentru mers, daca cel mic inca nu este pregatit pentru acest pas. Pe langa presiunea prea mare asupra muschilor picioarelor, cel mic risca sa ramana cu oasele picioarelor curbate, deoarece muschii inca nu sunt pregatiti pentru mersul in doua picioare. In plus, daca va avea ajutor din partea caruciorului este posibil sa nu vrea sa mearga singur, ci sa se joace mereu cu acesta.

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare