Ce este un oftat?

Desi se pare ca oftam doar de dragoste, nostalgie sau usurare, in realitate, exista mai multe motive pentru a face acest lucru dincolo de cel emotional.

Gustavo Adolfo Becquer a scris odata: „ Suspinele sunt aer si se duc in vazduh / Lacrimile sunt apa si merg la mare / Spune-mi, femeie, cand iubirea este uitata, stii unde se duce? „. Cu toate acestea, raspunsul la ceea ce este un oftat nu a fost – si nu este – doar condeiul acestui poet.

Daca cautam verbul a ofta , prima definitie care ne apare este „ a da unul sau mai multe suspine, in general ca expresie a unui anumit sentiment ” si continua cu: „ a dori ceva sau o persoana foarte rau ”.

Pe de alta parte, suspinul este definit de Academia Regala Spaniola ca: „aspiratie puternica si prelungita urmata de o expiratie, uneori insotita de un geamat si care denota de obicei intristare, dor sau dorinta” . Alte semnificatii foarte interesante se regasesc in domenii precum muzica, unde un oftat constituie o scurta pauza.

Aceste conceptualizari ne determina sa dam o componenta emotionala actului de a suspina. Cu toate acestea, merita sa reparam intrebarea acestui articol din punct de vedere fiziologic si emotional.

Oftat din abordarea biologica

Sistemul respirator este unul dintre principalele motoare ale corpului. Fara el, nu am putea trai, deoarece regleaza ritmul cardiac si somnul.

Respiram de mai mult sau mai putin de 16 ori pe minut, dar din cand in cand apare o suprainspiratie in organism astfel incat alveolele pulmonare se desprind de plaman si in acest fel intregul plaman poate respira corect. Aceasta „scurta pauza” este oftat despre care vorbim, o inspiratie profunda care este urmata de o expiratie prelungita, a carei functie principala este sa oxigeneze bine sangele.

Daca nu am ofta, corpul s-ar prabusi, pentru ca numai atunci plamanii pot primi oxigenul necesar pentru a elibera dioxidul de carbon care se acumuleaza si care nu ar putea iesi cu una dintre respiratiile normale.

Buna functionare a sistemului respirator ne garanteaza o mai mare aparare interna a organismului si favorizeaza de multe ori reducerea anxietatii datorata scaderii cortizolului. Prin urmare, oftam mereu.

Atat de mult incat trebuie sa oftam pentru a ramane in viata. Fiind apoi suspinul un mecanism normal al organismului care chiar si somnul, se intampla.

Oftat din abordarea psihologica 

„Intoarce-ma suspinul tau, si eu ma voi ridica si ma voi lasa din pieptul tau / ma voi incurca in inima ta / voi iesi in vazduh sa intru iarasi. Si voi fi in acest joc toata viata”.

-Gabriela Mistral-

Dupa cum am subliniat la inceput, majoritatea definitiilor indica componenta emotionala a termenului suspin . Si de aceea cei mai multi dintre noi o asociaza cu plictiseala, oboseala, mania, dragostea etc. si nu putem nega ca exista o relatie stransa intre respiratie si dispozitie.

Oftat vine din latinescul suspir a re, care inseamna „a sufla” si „a respira”. Printre acestea se regasesc: „spirit, inspira, aspira, expira, expira, respira, suspina si transpira”. Potrivit lui Barcia (1961), suspinul, compus din sub („sub”) si spiritus („spirit”) , presupune ideea unei respiratii care vine din adancul sufletului, o respiratie adanca si obositoare.

Usurare si angoasa, doua fete comune ale suspinului

Asa cum a subliniat Chiozza (2008), oftat nu trebuie sa insemne o situatie dureroasa, pentru ca uneori suspinam pentru situatii pozitive care ni se intampla, de parca oftatul ar fi un salut cu care ne luam ramas bun de la angoasa trecuta. Intrucat provine dintr-un moment de suspendare a respiratiei sau a respiratiei, ea constituie un „abur” care exprima depasirea descurajarii. Poate ceva interior care este gata sa iasa. 

Cu toate acestea, oftat, pe langa faptul ca este un fenomen biologic necesar , poate actiona ca un simptom care avertizeaza ca ceva nu este in regula si exprima un adevar pe care persoana inca nu il cunoaste, il ignora sau neaga, poate pentru ca nu este inca pregatit sa-l faca. descurca-te.

Ar putea fi considerat ca un mesaj criptat pe care persoana trebuie sa-l descifreze, iar in acest caz este corpul care incepe sa vorbeasca atunci cand apar conflicte emotionale nerezolvate sau neverbalizate, fie din cauza dificultatilor interne, fie de mediu.

Atat de mult incat functia oftatului in raport cu un conflict familial ar trebui respectata, de exemplu, daca este o alerta care ne avertizeaza ca exista o problema de rezolvat sau ajuta la dezvoltarea unei stari de rau ulterioare care ghideaza sistemul familial catre redirectioneaza sau rezolva problema. 

In oricare dintre moduri, atat din punct de vedere biologic, cat si din punct de vedere psihologic, actiunea oftatului ne ajuta sa ramanem in viata , ne ofera acea scurta pauza pentru ca organismul sa-si continue functionarea corecta si pentru a putea redirectiona anumite experiente, daca exista, care provoaca un conflict emotional intern. 

Pe Acelasi Subiect

Descopera

Vrei ca partenera sa te iubeasca mai mult?

Sunteti intr-o relatie si cautati sa duceti lucrurile la nivelul urmator. Pentru asta, va...

Este relatia ta una nesanatoasa

A fi intr-o relatie nu este intotdeauna usor, dar ar trebui sa fie o...

Vrei o relatie mai buna cu sotia?

A avea o relatie sanatoasa este mai usor decat crezi. Casatoria este despre compromis....

Cum sa te bucuri de o viata intima mai...

Cum sa faci sex mai bun, mai des? Cu siguranta ti-ai pus aceasta intrebare,...

Vrei o relatie mai frumoasa? Tine cont de aceste...

Relatiile romantice sunt unele dintre cele mai provocatoare relatii ale noastre. De ce? Partial...

Decor scandinav intr-o casa frumoasa din Olanda

Aceasta resedinta frumoasa are un decor scandinav atent , unde predomina albului iese in...

Categorii Populare